Когато говорим за приготвянето на тестени изкушения с картофено брашно, трябва да се спомене, че не говорим за истинското картофено брашно, което е познато предимно на хората, спазващи безглутенови диети, нито за картофеното нишесте, което е доста по-различно от картофеното брашно. Нека се запознаем малко по-отблизо с идеята.
Картофеното брашно е готов продукт, който се приготвя от изсушени картофи, но се среща на много малко места в българските магазини и е доста скъпо. В случая е важно да можем сами да си направим тестени изделия като пица, хляб или дори сладкиши от картофено тесто, което сме си приготвили сами. Ето някои интересни хрумвания:
1. Картофени хлебчета
Необходими продукти: 500 г брашнени картофи, 125 г захар, 150 г масло, 2 ч. л. сол, 2 яйца, 2 пакетчета суха мая, 1 с. л. олио, 850-900 г брашно, 350 мл топла вода
Начин на приготвяне: Измитите картофи се пускат във вряща вода за около 30 мин., след което се обелват и се намачкват в преса. Към тях се добавят захарта, разтопеното масло, солта и яйцата и всичко се разбърква много добре до получаването на хомогенна смес. Маята се разтваря в половината от водата, изсипва се към картофите и се добавя брашното и останалата вода до оформянето на меко тесто.
В намазнена купа тестото се оставя да почива 1 час, след което от него се оформят хлебчета (може да са Ви необходими няколко тави), които също се оставят за 30 минути на топло да втасат отново. Пекат се в предварително загряна на 190 градуса фурна и са готови за сервиране заедно с конфитюр или друго сладко.
2. Картофен германски сладкиш
Необходими продукти: 1 сварен картоф, 2 яйца, 1/2 настъргана лимонова кора, 50 г грис, 50 г ситно смлени бадеми, 100 г захар, 2 ч. л. бакпулвер, 2 с. л. вода, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне: В купа се смесват яйцата, водата, лимоновата кора и захарта и се разбиват с микесер за 3 мин. Към тях се добавят настърганият картоф и бадемите. Царевичният грис се смесва със солта и бакпулвера, разбъркват се и се добавят към картофената смес.
Всичко се разбърква до получаването на тесто, което се изсипва в предварително загрята на 170 градуса фурна и се пече до порозовяване. Изчаква се малко да изстине, поръсва се с пудра захар и е готово за сервиране.
Опитайте още от нашите вкусни рецепти: Хляб от картофи, Соленки с картофи, Унгарски [мекици с картофи], Картофени кифлички, Картофени блини.
Коментари