Лешниково брашно

Лешниково брашно
Снимка: Couleur / pixabay.com

Лешниците са известни и с названието леска. Те са много харесвани и се употребяват в напитки и храни. Това не е изненада, тъй като ароматните и хрупкави ядки имат отличен вкус, независимо дали се консумират сурови, печени или участват като брашно в различни печива.

Лешниците обаче са не само вкусни, те са и полезни за здравето. Съдържат много фибри и белтъчини и са идеалната храна за вегетарианската диета. Тези ядки действат като естествен антиоксидант и са пълни с желязо и витамини.

А от лешниците се произвежда и брашно, което може да бъде включено в различни рецепти. Този продукт съхранява най-добрите качества на суровината и затова е полезен за консумация под формата на хляб и всякакви тестени изделия, както и като съставка на различни ястия.

Ето какво може да се научи за лешниковото брашно.

Същност на лешниковото брашно

Брашното от лешници е чисто, в него съставките са само фино смлените печени лешници без други добавки. Лешниковото брашно има сладникав вкус. То е перфектната добавка към печивата като мъфините, хляба, тортите и бисквитките. Неговото количество в различните рецепти варира, но като препоръка се дава замяна до четвърт от препоръчаното брашно в любимите рецепти с лешниково брашно.

Лешниковото брашно се отличава с ниското си съдържание на въглехидрати, освен това е добър източник на диетични фибри и протеини. Съдържа само 10.9 грама въглехидрати на 100 г брашно. Лешниковото брашно е много подходящо за хора, спазващи диета с ниско съдържание на въглехидрати или кето диета.

Получено е след екстракцията на мазнините от ядките. То е естествен безглутенов продукт с изкушаващ аромат на лешник и много лек вкус.

Химически състав на лешниковото брашно

Лешници

Това брашно съдържа здравословни мазнини, повечето от които са ненаситени мастни киселини.

Смлените на брашно лешници придават уникален ядков вкус на всички сладкиши. То е с ниско съдържание на въглехидрати и е добър източник на диетични фибри и протеини.

Това брашно е богато на фосфор, калций, магнезий, калий, натрий, селен и съдържа витамини А, В6, С и К.

Съдържанието му е обогатено с цинк, фосфор, натрий. Съдържа също витамин Е и фолиева киселина.

Брашната от лешник се отличават с:

- Високо съдържание на протеин;

- Съдържание на фибри, минерали и витамини;

- Без глутен;

- Естествен природен продукт.

Ханителна стойност на брашното от лешници

Хранителна стойност в 100 г лешниково брашно:

Енергийна стойност - 2905 ккал

Мазнини - 67 г, от които наситени - 7.3 г

Въглехидрати - 9.9 г, от които захари - 2.7 г

Фибри - 7.3 г

Белтъчини - 12 г

Сол - по-малко от 0.01 г

Полезни свойства на лешниковото брашно

Тъй като ядката е идеален източник на желязо, лешниковото брашно е добра опция за направа на закуски за хора, които се борят с анемия или имат някакъв недостиг на този елемент в организма. Желязото произвежда червени кръвни клетки, които транспортират кислорода до органите и системите в тялото.

Съществен процент от нужното желязо може да се достави с храни, съдържащи лешници, каквото е брашното от тези ядки.

Лешниковото брашно влияе положително на храносмилателната система, тъй като осигурява необходимата доза фибри, а минералите като калций и магнезий се грижат за здравето на костите и зъбите. Олеиновата киселина в него е полезна в борбата с гъбичките и бактериите и поддържа добрия имунитет.

Храните с лешниково брашно имат съществена роля за здравето на сърцето. Те имат значение за намаляване на лошия холестерол, а витамин Е премахва плаките и пречи за повишаване на кръвното налягане. Вегетарианската диета не може да мине без рецептите с лешниково брашно, което дава на тялото така нужните протеини от растителен произход. Лешниковият продукт е полезен и за кожата и косата, за поддържане на добрия им вид.

Как да си направим брашно от лешници

Лешниково брашно приложения
Снимка: silviarita/ pixabay.com

За направата на лешниково брашно се селектират определени сотрове ядки, отличаващи се с интензивен вкус и аромат. Преди смилането се обезмасляват механично. Прави се бавно и леко пресоване, без да се използват химикали, а после суровината се смила в каменна мелница. Това е процесът на индустриалното производство на лешниково брашно. Такова може да се закупи от търговската мрежа. При избор с високо качество се отличават френските лешникови брашна, които имат звезда за качество и се търсят от най-добрите ресторанти.

Лешниковото брашно може да се приготви и в домашни условия за лично ползване. То обогатява тортите, бисквитките и другите печива. Брашното от лешник придава на десертите различна аура и аромат, който оставя своя отпечатък върху небцето. За лично ползване се прави само необходимото количество лешниково брашно за рецептата или съхранява онова, което е останало, във фризер. Поради естествените лешникови масла, които се съдържат в него, брашното може да гранясала бързо, ако се съхранява в килер. Вкусният аромат на лешник си партнира добре с кафе, шоколад и други аромати.

За направата на брашно от лешници е нужно да се следва определен алгоритъм.

- Лешниците се поставят във фризера в нощта преднаправата на брашно. Замразените лешници се разпадат още преди да излязат естествени масла. Смилането на пресни лешници може да даде мазна паста;

- Суровината се поставя в блендер или друг уред за смилане;

- Включва се на смилане и се следи, докато лешниците се нарязват на все по-малки парченца. Трябва да се спре уредът, когато лешниците са смлени на паста;

- Съдържанието се бърка с шпатула, като се търсят останали цели лешници. Ако повечето са намалени на прах, смилането трябва да спре;

- Смлените лешници се пресяват със ситно сито, така че да премине само най-финото брашно;

- Добре е големите парчета да се запазят за други рецепти или за добавяне към салати, готвени или други ястия. Лешниковото брашно се използва според указанията на конкретната рецепта.

Рецепти с лешниково брашно

Мъфини с лешниково брашно

Необходими продукти:

- 100 г лешниково брашно

- 250 г бяло брашно

- Кората на един лимон

- ¼ литър прясно мляко

- 4 яйца

- ½ чаена лъжица сол

- 10 г бакпулвер

- 150 г захар

- 80 г олио

За глазура:

- 400 г сирене Маскарпоне

- 70 г меко масло

- 150 г пресята пудра захар

- 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Смесват се сухите съставки и се разбъркват добре. В средата се прави кладенче.

Отделно в друг съд се разбиват яйцата с олиото и прясното мляко. Изсипват се в сухите съставки, разбърква се и се добавя лимонова кора. С така получената смес се пълнят формичките за мъфини.

Пекат се 20-25 минути в предварително загрята на 180 °C фурна.

За глазурата се разбиват с миксер сиренето маскарпоне заедно с омекналото масло до образуването на пухкав крем. Добавят се пудрата захар и ванилията. Кремът се пълни в пош и с него се украсяват мъфините, които трябва да се охладени поне за 10 минути. По желание може да се декорират с кафява захар или друга украса.

Лешниковите бисквитки, хлябът с лешниково брашно, тортите с лешници и други печива са уникални предложения за обогатяване на хранителната диета с безглутеновото лешниково брашно. То може да се използва и за сгъстяване на сосове, супи и други течни добавки към храната. Подходящо е също за смутита при провеждане кето диета.

Вижте всички ползи от консумацията на лешници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес