gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Рецепта за тънка талия с куркума

Рецепта за тънка талия с куркума

Куркума
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

Куркума - подправката с наситено жълт цвят. 2500 години преди новата ера човечеството открива чудодейните свойства на безценния корен, който принадлежи на тревисто растение, познато в наши дни като куркума.

Родината на куркумата е Индия, там е наричана още халди, гургемея, турмерик. По външен вид коренът на куркумата много прилича на джинджифиловия корен, но заради цвета си става известен и като жълт джинджифил. В днешно време куркумата се отглежда и като саксийно растение заради красивия си цвят.

Според древните ръкописи стрита на прах куркума първоначално се използва в Индия и Асирия като оцветител, а по-късно и в медицината и козметиката, вече и в кулинарията. Куркумата попада първо в Гърция и след това в цяла Европа. След пътешествието си в Китай през 1920 г. Марко Поло пише за масово използваната яркожълта подправка, която той смята за шафран, но най-вероятно това е била далеч по-евтината куркума.

Куркумата е неотменна част от Индийската култура, там е наричана Златната Богиня и Кралицата на кухнята, смята се за свещено растение и се използва в безброй ритуали, а тя е и задължителен атрибут на сватбените церемонии.

В европейските кухни куркумата не се използва чак толкова често, но в кулинарията на източните страни тя се употребява постоянно в салатите, супите, омлетите.

Добавя се към маслото, с което ще пържите, или към брашното, в което ще оваляте рибата или месото. Куркумата подхожда много добре на ястията с ориз, леща и боб.

Важното е да се употребява разумно, голямо количество от нея може да доведе до неприятни последствия.

А ето и очакваната

Рецепта за тънка талия с куркума

Кипват се 400 мл вода и се добавя 1 с.л. куркума, 3 резена джинджифил, 5 ч.л. сухи билки за чай, 1/4 ч.л. канела, 1 ч.л. мед, охлажда се и се добавя 500 мл айран.

Получената смес се разделя на 2 части и се използва за закуска и вечеря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest