gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезните храни за доброто ви психично здраве

Полезните храни за доброто ви психично здраве

Зехтин
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Доказано е, че има връзка между психичното здраве и начина на хранене. Психолози и психиатри признават, че за благополучието на един пациент е много важно да спазва диета и да консумира полезни храни.

Когато има дефицит на определена група хранителни вещества, тогава може да настъпи и проблем с психичното здраве. Само здравословното хранене ще ни помогне - особено важни са хранителни вещества като витамин В12, желязо, цинк, магнезий, омега-3, витамин D и фолиева киселина.

Всички тези вещества оказват благотворно влияние върху дейността на нашия мозък. Когато човек се храни здравословно, се намалява рискът от депресия и намаляват опитите за самоубийство.

Нездравословният начин на живот вреди не само на децата и младите хора, защото техният мозък все още се развива. Вредните навици в храненето са гибелни и за възрастните хора. Храненето е ключов фактор за психично здраве. С него се намаляват психичните разстройства в глобален аспект.

Ако се подобри начинът ви на хранене, ще имате шанса да избегнете негативните последици от депресии и психоза.

Най полезни храни в това отношение са елда, просо, домати, орехи, овесени ядки, риба, плодове, пресни зеленчуци, зехтин. Всички те са богати на витамини и минерали.

В доматите се съдържа полезният ликопен. Той спомага да се намалят депресивните състояния и пази от сърдечносъдови заболявания. Така и така сега е сезонът на доматите - яжте на воля! Пригответе си голяма салата, овкусете с малко зехтин, лимонов сок и поръсете с щипка морска смляна сол, ще ви бъде вкусно и ще е полезно за вашето психично здраве.

Орехи

Полезен плод е смокинята. Тя е незаменим източник на калий и калций, съдържа и куп други полезни хранителни вещества и минерали. Хапвайте на ден по 4-5 смокини и болестите ще стоят далеч от вас. Ще укрепите здравето си и ще сте психически стабилни.

Орехите са известни на всички с лечебните си свойства. Препоръчва се на ден да се изяждат по 3 ореха.

Ако вземете под внимание тези съвети, ще се чувствате психично добре и ще изглеждате чудесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest