Когато става въпрос за приготвянето на напитки, всеки си мисли, че за разлика от приготвянето на храната, не се изисква спазването на особени правила. Няма нищо трудно в това да си направиш фреш или каквато и да е друга безалкохолна напитка в домашни условия. И това наистина е така, но всъщност за направата и на най-простите питиета има важни правила, които е добре да се спазват.
Така например трябва да се обърне особено внимание на питейната вода, която се използва. Именно тя е главната съставка на почти всички плодови и зеленчукови напитки, независимо дали те са топли или студени.
В световния ден на водата - 22 март, нека Ви обърнем особено внимание на някои процедури, които е добре да спазвате, ако искате да си приготвяте безалкохолни напитки в домашни условия. Ето къде и как да вложите вода в домашните напитки.
- Стигнахме до извода, че водата е основна съставка на безалкохолните питиета. Ето защо е от изключително важно значение тя да е качествена. Винаги използвайте бистра вода, която да няма органични примеси;
- Ако използвате минерална вода, то използвайте такава, която да е с ниска минерализация, да има неутрален вкус и да няма специфичен аромат, какъвто имат много от минералните води;
![Вода](/files/lib/600x350/water-kana-prechistv.webp)
- При положение че водата от канализацията е качествена, но има аромат или е прекалено варовита, е добре да я кипнете за около 20 мин. Най-добрият начин да пречистите водата, е ако разполагате със специална кана за тази цел. Но дори и тогава, след като водата се утаи, я филтрирайте;
- След като приключите с филтрирането е необходимо питейната вода да се снабди отново с кислород или казано накратко, да се аерира. Това става, като я изсипвате на тънка струя в чист съд от височина около 70 см. Най-добре е съдът, който използвате, да е кристален или стъклен;
- Ако ще приготвяте топли напитки, няма да е необходимо да изстудявате водата. Ако искате обаче да направите някаква студена плодова или зеленчукова напитка, ще трябва задължително да изчакате водата да се охлади на температура не по-висока от 15 градуса по Целзий. Докато изчаквате това да се случи, е добре да затворите съда, в който се изстудява водата;
- Независимо каква напитка сте решили да приготвяте, не забравяйте, че с цел подобряване вкусовите качества на водата, можете да прибавите по няколко капки лимонов сок към нея.
А сега остава да разгледате нашите предложения за диетични напитки. Ако ли пък искате нещо, което да ви напомня на сладкия вкус на детството, вижте рецептите ни за домашни нектари.
Коментари