Хората не осъзнават, че нещо толкова малко като зрънцето нахут може да допринесе толкова много за вкуса на определено ястие и в същото време да играе и важна роля за здравословното ни хранене. Нахутът съдържа фибри, манган, протеин и желязо, които подпомагат лесното сваляне на килограми и ни зареждат с енергия.
Освен ползите за здравето тези малки зрънца са страхотни на вкус и подхождат на почти всички видове ястия, което ни подсеща за поне 5 начина как да приготвите тази храна в ежедневието си.
1. Нахутени тарталети
Около една шепа пасиран нахут добавен към сместа ви за тарталети ще изненада всички приятно и ще бъде добър заместител на брашното, което така или иначе по всякакъв начин опитваме да избягваме.
2. Нахутено смути
Вероятно често пиете смутита и сте свикнали да си ги приготвяте от пресни свежи плодове - изненадайте себе си като добавите една шепа нахут, докато приготвяте ежедневната си доза от полезната напитка. Това е най-сигурният начин и най-добрата алтернатива на изкуствените хапчета и прахчета за подсилване.
![нахут](/files/lib/600x350/chickpeas-nahut-dried.webp)
3. Филийка с авокадо и нахут
Хапва ви се нещо истинско, вкусно, но не искате вредна закуска. Вземете филийка пълнозърнест хляб и я намажете с намачкано авокато и нахут. Поръсете със сол и малко черен пипер и се насладете на страхотен сандвич.
4. Пуканки от нахут
Няма нищо по-лесно и в същото време чудесно заместващо пуканките по време на филм. Вземате консервиран нахут. Изцеждате го и го подсушавате. Нареждате зрънцата на хартия за печене и слагате във фурната за около 30 минути. Меките съкровища се трансформират в златисти хрупкави хапчици, подобни на пуканките, но доста по-полезни. Като алтернатива може и да ги изпържите на маслена баня и да поръсите с подправки по собствен вкус, но ще бъдат доста по-мазни.
5. Нахут като добавка към печива
Около шепа пюре от нахут ще промени осезаемо вкуса на традиционната ви питка или кекс. Бъдете готови да експериментирате.
Коментари