Изхвърляте ли обелките от плодовете, които ежедневно консумирате? Ако отговорът ви е да, трябва да ви уведомим, че вече може да им намерите и друго приложение, така че да ви влязат в употреба. Ако не са обработвани с вредни препарати, те са най-полезното нещо от целия плод и е хубаво да знаете за какво друго може да ги използвате.
Единственото условие е да ги измивате добре, преди да ги хапвате, и да сте сигурни в произхода им.
- Измийте добре картофените обелки, подправете ги с олио и сол и ги пъхнете във фурната. След около 15 минути ще имате вкусен и сравнително полезен домашен чипс;
- Обелките от ябълки са доказано полезни в борбата с рака на простатата и гърдата. Ще подобрят значително вкуса на сандвича ви с шунка и кашкавал, придавайки му свежест и лека нотка на сладост;
![Обелки от ябълки](/files/lib/600x350/apple-peel.webp)
Сушени пък обелките от ябълка могат да се добавят към чая ви през зимата за допълнителни витамини. В него може също така да добавяте по свои вкус - семки от дюля, листа от смокиня, ягода, малина и къпина;
- Измийте добре кивито и го сложете цяло в блендера. Разбийте с кисело мляко или сладолед и ще получите страхотна ободряваща напитка;
- Със сигурност ще удивите гостите си, ако в чили соса ви има нарязана на дребно или настъргана кора от портокал;
- Тънки резенчета лимонова кора може да поръсите обилно със захар и да затворите в бурканче. Поставяте го в хладилника и имате винаги под ръка, когато ви потрябва за някой сладкиш;
Възползвайте се от тези дребни хитринки и ще видите, колко по-приятен и лесен ще стане престоят ви в кухнята.
Коментари