gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Акай - чудото на Амазония

Акай - чудото на Амазония

акай
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Aкай - наричани още "плодовете на красотата", са малки плодове с виолетов цвят, с произход от тропическите гори на Южна Америка. Те са изключително богати на фибри, протеини и витамини с висока антиоксидантна сила.

Какви са качествата на Aкай Бери и какви ползи носи за здравето ни?

Считат се за най-полезните плодове на Амазонка. Aкай плодовете са рожби на палмово дърво, което вирее в тази част на земното кълбо, главно в северните гори на Бразилия. Научното наименование на растението е Euterpe oleracea и принадлежи към семейството на палмовите растения.

плод акай

Растението може да достигне до 20-30 метра височина и има перести листа, които са дълги над 2 метра. От листата висят малки плодове. Признаването за "най-полезните плодове на цяла Амазония" бе дадено едва наскоро, след провеждането на ботаническо изследване, водещо до установяване на свойствата и хранителните стойности на плода.

Първоначално плодовете са били използвани само за лечение на храносмилателни проблеми или заболявания на кожата, но след това свойствата на плода, открит от учените, които изследват и проучват тропическите гори на Амазонка в дълбочина, са доказали, че плодчетата имат противовъзпалително, антираково действие.

Плодовете се консумират в продължение на векове от различни амазонски племена, както и от бразилските жители, живущи около блатистите райони. Плодовете имат форма, която е много сходна с тази на боровинката и вкусове, които се доближават до шоколада.

Днес търсенето на Акай се е увеличило значително. Установено е, че свойствата на този плод са активни в продължение на 24 часа след събирането му. Така че горските плодове Aкай трябва да бъдат заредени в кошници и транспортирани незабавно след тяхното събиране. В пунктовете за събиране тази операция се извършва през нощта, така че да бъдат сутринта на пазара.

Ползи от акай

пудинг с акай

Антиоксиданти: Благодарение на наличието на антоцианини, зрънцето Aкай се бори със свободните радикали и предотвратява преждевременното стареене.

Противовъзпалително: Големият размер на стероли в тези плодове, осигуряват ефективно противовъзпалително действие. Освен това, Aкай -плодовете подпомагат имунната система и предотвратяват алергични реакции.

В допълнение към защитата на организма от атаките на свободните радикали, тези плодове имат противоракови свойства. Полифенолите в Aкай плодовете помагат за намаляването и разпространението на раковите клетки - до 86%. На практика веществата в плодовете премахват туморните клетки преди те да са се разпространили по-нататък.

Амазонските плодове имат и успокояващи свойства, помагат за регулиране на нивото на стрес. Някои изследвания сочат, че може да се предотвратят и характерните симптоми на менопаузата.

Подобряват и потентността - с дълбокото си действие върху кръвоносните съдове, които водят до по-голяма циркулация на кръвта към половите органи, по-специално при мъжете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest