Малките решения, които ежедневно взимаме, указват голямо влияние върху нашето здраве. Понякога правилният избор е очевиден, но в много случаи - не. Ето няколко малки колебания, както и техните отговори, които ще ви донесат по-добро здраве и по-добър живот:
Пресни домати или доматен сос?
Доматен сос - доматите са богат източник на ликопен, антиоксидант, за който се смята, че помага в превенцията от няколко вида рак. При готвенето им се освобождава много по-голямо количество ликопен, който може да се абсорбира от тялото. За максимален ефект най-добре е в доматения сос да добавите и малко зехтин. Доматеният сос съдържа повече ликопен отколкото суровия домати.
Бекон или наденица?
Бекон - пърженият бекон има по-малко калории от обикновените колбаси. Най-добре е, преди да изпържите, да изрежете кората и малка част от мазния слой.
Пресни или сушени плодове?
Пресни плодове - сушените плодове са практични и можете да ги носите почти навсякъде, за да ви служат като закуска. Но когато имате възможност, яжте пресни плодове. Тя съдържат по-голям процент вода, което означава, че ще бъдете сити по-дълго време.
Сушените плодове или ядки?
Ядки - ядките наистина имат повече калории - 30 грама ядки има около 167 калории, а в 30 грама сушени плодове има около 69 калории, но те имат по–голямо количество витамин Е, протеини и фибри. Когато трябва да избирате, решете - ядки. Перфектният избор е микс от ядки и сушени плодове.
Кафе или чай?
Чай - липсва ви енергия, така че искате да се ободрите с чаша кафе? Ще направите по-добрия избор, ако изпиете чаша зелен или черен чай. И чаят съдържа кофеин, който ще ви разсъни, а освен това зеленият и черният чай са богати на антиоксиданти и играят важна роля в превенцията на различни заболявания.
Пресен чесън или чесън на прах?
Пресен чесън - според изследователи от Станфордския университет активната съставка в чесъна - алицин, лесно може да бъде унищожена при преработката, така че най-добре е да използвате пресен чесън.
Ягоди или боровинки?
Боровинките - никой не може да отрече факта, че и двата плода са изключително полезни за здравето. Но когато трябва да ги сравняваме, предимство имат боровинките. Боровинките съдържат много повече фибри от ягодите, много повече витамин Е, а също и вещества, които са добри за паметта.
Броколи или карфиол?
Броколи - броколите съдържат двойно повече фибри от карфиола.
Ябълка или портокал?
Ябълка - ябълките носят много повече ползи за здравето в сравнение с портокалите. Ябълките подобряват храносмилането, помагат за отслабване, намаляват холестерола и подобряват функционирането на белите дробове.
Вино или джин тоник?
Вино - всички сме чували или чели колко е здравословно виното. Не само че влияе положително на здравето, но ако предпочетете виното, ще въведете по-малко алкохол в кръвта.
Коментари