Едно от от предимствата да си отглеждате домати е, че може да експериментирате със сортовете, които иначе бихте намерили трудно по пазарите. Може да поровите в интернет и ще откриете много интересни сортове с доста информация за тях.
Друго предимство е, че ги берете точно когато са перфектно узрели. Такъв домат няма нужда от готвене, просто го намачкайте върху натрита с чесън препечена филийка, поръсете го със зехтин и сол, и готово.
Когато сезонът навлезе в разгара си, може да забележите, че някои от доматите се цепят. Това се дължи на преполиване, така че не прекалявайте. Ако есента излезе студена, оберете доматите преди сериозното падане на температурите, дори и да са зелени.
За съжаление доматите не се съхраняват замразени, тъй като съдържат много вода и при размразяване стават на каша. Но са страхотни за консерви и кетчуп. Ето две рецепти /виж галерията/ с домати и с дъх на топло лятото.
Коментари