gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Многобройните ползи от агнешкото месо

Многобройните ползи от агнешкото месо

агнешко месо
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Макар че българите имат стари кулинарни традиции за приготвяне на агнешко, това месо не е едно от най-разпространените по родните трапези. По нашите ширини хората са развили много по-голям афинитет към пилешкото, свинското и телешкото.

Месото от агне е трудно откриваемо по магазините, без да броим времето около Великден, а и в интерес на истината, рядко се сещаме за него в други дни на годината. Това според редица експерти е тъжен факт, защото този вид месо има толкова много ползи, че би трябвало редовно да присъства на трапезата ни, а не само по празници.

На първо място, за разлика от другите червени меса, в агнешкото наситените мазнини са в пъти по-малко. Това подобрява нивата на холестерола в кръвта, като в същото време облекчава вътрешните възпаления и нормализира сърдечния ритъм.

Редовната консумация на агнешко значително снижава риска от атеросклероза и коронарна болест на сърцето. Отделно от това месото има значително съдържание на конюгирана линолова киселина (CLA). Това е вид мастна киселина, която според множество изследвания, направени в последните пет години, предотвратява появата на рак.

Друга основна причина да се преориентирате в избора на месо е, че в агнешкото има буквално залежи на витамин В. Той, както знаете, освен че засилва значително имунитета, гори мазнини.

агнешко с лимон

Това означава, че рискът да напълнеете чрез хапване на агнешко е значително по-нисък. Като се прибави и фактът, че месото съдържа големи количества постни протеини, които дори спомагат за редукцията на килограми и се намалява риска от затлъстяване, агнешкото може да се превърне в любимата ви храна.

Овнешкото месо съдържа селен и холин, които също са много полезни в превенцията на различни онкологични заболявания. Агнешкото месо е много полезно и за бременни жени, тъй като предотвратява анемията чрез повишаване нивата на хемоглобина в кръвта на майката и повишаване притока на кръв към бебето чрез плацентата. Овчето, агнешкото и козето месо са богати на желязо. Това значително намалява опасността от появата на вродени дефекти при бебетата.

Друг основно предимство при агнешкото е, че то помага за възстановяването на количеството желязо в женския организъм. Това от своя страна значително намалява менструалните болки, а съдържанието на витамин В12 прави кожата здрава и еластична и дори бори стреса и депресията.

В агнешкото и овчето месо се съдържат полезни нива калий и ниски нива натрий. Това помага в контрола на кръвното налягане и предотвратяването на бъбречни заболявания и инсулт.

Освен всичко останало, агнешкото месо е богато на калций, което е полезно за здравето на зъбите и костите. Месото от овца насърчава производството на нови клетки, като по този начин забавя стареенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest