1. Важно е фритюрникът, в който ще започваме пърженето, да е добре поддържан;
2. Олиото, трябва да е с добро качество;
3. Важно е да се контролира температурата преди започването на самото пържене. Препоръчва се тя да е между 160 и 180 градуса;
4. Следващ важен момент е съотношението между олиото и самия продукт. Най-добре е до да е 1 към 10. Не трябва кошницата да е пълна повече от половината;
5. Когато продуктите са замразени, ги поставяме директно така. Не трябва предварително да ги размразяваме. Така ще получим максимално добър резултат;
6. Важно е да следим стриктно срока на годност на продуктите;
7. Трябва да се избягва добавянето на сол или други подправки по време на самото пържене;
8. Ако имате възможност, използвайте различни фритюрници за отделните продукти. Един за картофи, друг за риба и така нататък.
Правила по време на пърженето
1. Температурата трябва да се поддържа еднаква. По-висока температура от 175-180 градуса води до ускоряване образуването на акриламид. При температура по-ниска от 160 градуса пък забавя пърженето и по този начин продуктът поема повече мазнина от необходимото. Затова е важно стриктно да следваме правило номер три от горната точка;
2. Трябва да пържим продуктите до получаване на приятен златист цвят;
3. Да се избягва пърженето до получаване на тъмен или кафяв цвят на продуктите;
4. При пържене на по-малки количества трябва да регулираме и продължителността на самото пържене;
5. Кошницата не трябва да е пълна повече от половината – повтаряме това правило, защото е важно.
Правила, след приключване на пърженето
1. Важно е да изтръскане кошницата след приключване на пърженето. Трябва да оставим няколко секунди, за да се отцеди мазнината;
2. Трябва да оставим изпържените продукти върху абсорбираща хартия, за да се отцеди ненужната мазнина;
3. Ако има останали парченца или трохи в мазнината, трябва да ги отстраним;
4. След като сме изпържили продукта, добавяме сол или други подправки и поднасяме, докато е топло;
5. Задължително трябва да се изчисти фритюрникът след пърженето, а олиото да се филтрира.
Коментари