Лютите чушки, независимо от какъв цвят са, са характерни за българската трапеза. Те имат силен аромат, пикантен вкус, вариращ от сладникав до силно лют. Но интересното е това, че червените люти чушки съдържат в себе си витамин А, С, и фибри. Така че можем да кажем, че са и полезни. Как да съхраняваме люти чушки?
Важното е да се знае как правилно да се съхраняват в хладилник за по-дълго време. Висококачествените люти чушки, които не са наранени, могат да се съхраняват до 2-3 седмици, но за целта не трябва да се мият предварително, а да се сложат в хартиени пликове или да се увият в хартия и да се поставят в чекмеджето на хладилника. В никакъв случай не трябва да се съхраняват чушки в найлонови пликове, което ще доведе до овлажняването им и съответно развалянето им.
Така приятните люти чушки може и да се замразяват и това няма да навреди на техните вкусови качества. Замразяват се в пликове с херметическо затваряне, но е важно и това, че след размразяването им стават меки и кашави и това води до бързата им консумация.
При сушенето им има следните правила:
За целта първо трябва да се измият, да се почистят от дръжките им и да се изсушат във фурната на около 50-60 градуса.
Съхраняват се в пликове с херметическо затваряне, но преди да се приберат окончателно, е хубаво след изсушаването им да се поставят върху хартия на прохладно място, за да сме сигурни, че се е изпарила остатъчната влага в тях.
Чудесни са, когато ги изпечем, а още по-хубави стават, ако печенето им е на скара. Когато са готови, се поставят в книжен плик, изчаква се около 15 минути и след това лесно се обелват. Могат да се съхраняват в рамките на 2 седмици в хладилник за бърза консумация, като ги залеем с тънка струйка мазнина, олио или зехтин.
Когато се купува сушен лют пипер, той трябва да е с наситен цвят. Ако е загубил цвета си, вероятно е загубил и ароматите си.
- За да се приготви млян лют пипер, то най-лесният начин е да се смели в блендер;
- Чушките, които са с ненарушена цялост, се съхраняват за по-дълго време, отколкото счупените или наранените, защото кожичката им е ефективна бариера срещу патогенните причинители на гниене;
- Когато се обработва този прекрасен, ароматен лютив зеленчук е хубаво да се ползват ръкавици;
- За да се намали лютивината на някои сортове чушки, те се разрязват с остър нож по дължина и им се премахват семената и жилките.
Коментари