Къпкейковете се наричат още fairy cakes – вълшебни кейкчета, защото имат приказна украса. Времето за печене на къпкейковете е по-малко в сравнение с това за един кекс с нормален размер.
Така тези сладкишчета са едновременно и вкусни, но и бързи за приготвяне. Затова къпкейковете са се превърнали в любим сладкиш на малки и големи, не само заради разнообразието от изкусителни вкусове, но и заради пъстрата и оригинална декорация.
Съществуват две теории за произхода на наименованието им. Според първата, то се свързва с думата „cup“, т.е. чаена чаша, понеже чаената чаша е мерителната единица за продуктите, с които се приготвят. А втората теория свързва наименованието им с размера им, който не превишава този на една чаена чаша.
Счита се, че този вид малки сладкиши са станали особено популярни в Ню Йорк около 1996 година. Оттогава са се разпространили из целия свят, превръщайки едно обикновено до тогава кексче в неустоим сладкиш.
Фондан се нарича онова вълшебно захарно тесто, което използваме за моделиране на декорации за къпкейкове и не само. Може да декорирате кейк, торти, дори и бисквитки.
Можете да оформите различни фигури и форми, цветя и животинчета, панделки и дантели, за да украсите всяко свое творение! За още по-впечатляващи резултати, можете да го оцветите със сладкарски бои в различни цветове. Просто капвате няколко капки, омесвате и оформяте като с пластилин.
Техниката, за да приготвите сами захарно тесто за моделиране, е много проста, но резултатите със сигурност ще Ви впечатлят! Сладкишите Ви ще се преобразят и ще изненадате малки и големи.
Не се колебайте да опитате, моделирайте и дайте свобода на фантазията си.
Ето някои тайни, които ще Ви улеснят и се надяваме да Ви подтикнат да работите с фондан:
- Фонданът има вкус на ванилия;
- Може да го съхранявате за около седмица, увивайки го в стреч фолио;
- Може да го ароматизирате с ванилия, портокал, бадем или аромат по Ваш избор;
- За да получите шоколадов фондан, можете да заместите част от пудрата захар от необходимите за приготвянето му продукти с какао на прах;
- Фонданът не се съхранява открит в хладилник или фризер, тъй като се втвърдява и след това не може да се моделира;
- За да залепите фигурките, които сте оформили с фондана, върху сладкишите използвайте вода или мармалад;
- Може да приготвите предварително декорациите и да ги съхраните в кутия;
- В случай, че фонданът се лепи за ръцете Ви докато го омесвате, добавете малко пудра захар.
Коментари