Бербере е пикантен микс от подправки, който е неразделна съставка в етиопската кухня. Обикновено се поднася намазана върху дебела пърленка, която се нарича инджера.
Тъй като е доста рядко срещан, може да се направи в домашни условия. Съставките на микса включват: кориандър, кимион, сминдух, черен пипер, бахар, кардамон, чесън, червени люти чушки, сладък червен пипер, сол, индийско орехче, джинджифил, канела, куркума и други.
Всеки етиопски готвач има своя собствена версия на тази смес. Използва се за мариноване на месо, птици и риби, подправка за яхнии, супи, леща, зърнени храни и зеленчуци. Бербере е основният компонент в най-известното от всички африканско ястие - пикантната пилешка яхния.
Ето как да си направите етиопският микс Бербере вкъщи.
Необходими продукти:
2 чаени лъжички кориандър на семена;
1 чаена лъжичка кимион;
½ чаена лъжичка семена от сминдух;
1 чаена лъжичка черен пипер;
2 цели плодове бахар;
Семената от 4 зелени шушулки кардамон;
4 скилидки чесън;
5 сушени червени люти чушки заедно със семките;
3 супени лъжици сладък червен пипер;
1 чаена лъжичка сол;
¼ чаена лъжичка индийско орехче;
½ чаена лъжичка джинджифил;
¼ чаена лъжичка канела;
1 чаена лъжичка куркума.
Начин на приготвяне:
В силно нагорещен тиган изсипете всички продукти (без прахообразните) за около три минути, като постоянно трябва да разклащате тигана. След това махнете от котлона и ги оставете да изстинат.
Когато са достатъчно охладени, ги сложете в кухненският робот заедно с останалите подправки и започнете да ги смилате. Полученият микс трябва да се съхранява в херметически затворени контейнери на тъмно място.
Коментари