Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната рецепта за пикантния етиопски микс Бербере

Тайната рецепта за пикантния етиопски микс Бербере

МаринаМарина
Помощник Готвач
561
Инджера

Бербере е пикантен микс от подправки, който е неразделна съставка в етиопската кухня. Обикновено се поднася намазана върху дебела пърленка, която се нарича инджера.

Тъй като е доста рядко срещан, може да се направи в домашни условия. Съставките на микса включват: кориандър, кимион, сминдух, черен пипер, бахар, кардамон, чесън, червени люти чушки, сладък червен пипер, сол, индийско орехче, джинджифил, канела, куркума и други.

Всеки етиопски готвач има своя собствена версия на тази смес. Използва се за мариноване на месо, птици и риби, подправка за яхнии, супи, леща, зърнени храни и зеленчуци. Бербере е основният компонент в най-известното от всички африканско ястие - пикантната пилешка яхния.

Микс Бербере

Ето как да си направите етиопският микс Бербере вкъщи.

Необходими продукти:

2 чаени лъжички кориандър на семена;

1 чаена лъжичка кимион;

½ чаена лъжичка семена от сминдух;

1 чаена лъжичка черен пипер;

2 цели плодове бахар;

Семената от 4 зелени шушулки кардамон;

4 скилидки чесън;

5 сушени червени люти чушки заедно със семките;

3 супени лъжици сладък червен пипер;

1 чаена лъжичка сол;

¼ чаена лъжичка индийско орехче;

½ чаена лъжичка джинджифил;

¼ чаена лъжичка канела;

Етиопска кухня

1 чаена лъжичка куркума.

Начин на приготвяне:

В силно нагорещен тиган изсипете всички продукти (без прахообразните) за около три минути, като постоянно трябва да разклащате тигана. След това махнете от котлона и ги оставете да изстинат.

Когато са достатъчно охладени, ги сложете в кухненският робот заедно с останалите подправки и започнете да ги смилате. Полученият микс трябва да се ​​съхранява в херметически затворени контейнери на тъмно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Името на микса бербере идва от африканската люта чушка бербере, която е основната съставка. Тя придава огнения цвят на подправката и пикантния вкус. Самата дума бербере означава "горещ" или "пикантен". В нашата кухня може да се замени със суха червена люта чушка,стрита на прах. Бербере е силно люта чушка и поради тази причина често отстраняват семките и жилките и, за да се намали острия пикантен вкус. Страхотен микс, с невероятен аромат, правила съм го, дори последно го добавях към свинско печено и стана трепач.
02.04.2017 16:51