Белият чай има деликатен сладък вкус. Отглежда се и се добива главно в Китай, Тайван, Тайланд Северен и Източен Непал. Прави се от пъпките на растението Camellia Sinensis, от което се произвеждат зеленият и черният чай. За да се получи така нареченият бял чай, пъпките на растението, веднага след като бъдат обрани, се изсушават на пара. При този процес се избягва окислението, и така полученият продукт е богат на антиоксиданти.
Нарича се бял чай заради фините сребристо-бели власинки по отворените пъпки на растението. Всъщност малко известен е фактът, че за производството на бял чай са необходими голямо внимание и усилия. Избират се специални сортове, които се отглеждат в градини, няколко години преди първата беритба.
Чаят може да се бере за кратко време през годината, това именно го прави рядък и ценен. Сушенето на пара позволява растението да не се свие, за разлика от черния и зеления чай. Именно той е най-малко преработваният чай от всички видове.
Растението Camellia Sinensis има високо съдържание на полифеноли. Освен това е доказано наличието на катехини, а за тях е известно, че спомагат за намаляване на атеросклеротичните плаки, инсулти, предотвратяват появата на ракови заболявания и др. Различни са ползите от пиенето на отвара от бял чай. В горната галерия може да видите още от ползите на невероятния бял чай.
Коментари