От известно време насам всички в България се питат дали ядем по-некачествена храна от западноевропейците. Отговорът, както бе обещано, дойде с настъпването на месец юни.
Земеделският министър Румен Порожанов се нае да отговори на дилемата в национален ефир. Той отговори отрицателно на зададения му въпрос. Разлики обаче има.
В някои от изследваните продукти има разлики в съдържанието на етикета у нас и този в други страни. Пример е шоколадът, в който процентът на какаото е по-нисък. В други продукти път захарта е подменена с фруктоза. Разлики има и при физико-химичният състав на самия продукт от гледна точка на това, което е обявено.
Разликите не са често срещани, но дори когато ги има, не става въпрос за вредни за здравето храни. До днес са иззети общо 31 продукта от големи вериги у нас, в Германия и Австрия. Те включват шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни.
Изнесените данни са резултат от първия анализ, включващ сравнителна оценка на информацията на етикетите. Следват още два, в които ще се проследи типът и плътността на продуктите, както и физико-химичният им анализ, т.е. - съдържанието.
Каквито и да са резултатите, властите у нас са на мнение, че е крайно време всички страни-членки да се обърнат към комисията за защита на потребителите на ниво ЕС от гледна точка на това да има еднакви стандарти на продуктите, които се предлагат на пазара.
Коментари