Перфектни палачинки, изпечени до златисто кафяво, с мека сърцевина и поднесени с любимото сладко или шоколад са мечтаната закуска и десерт за мнозина.
Но как да ги направим?
1. Тестото за палачинки
• Пригответе всички съставки на стайна температура;
• Смесете сухите съставки в една купа;
• Смесете течните съставки в друга купа;
• Направете кладенче в сухите съставки и изсипете течните. Разбъркайте леко с лъжица или шпатула, за да се съчетаят смесите, но не прекалявайте с бъркането. Защо? Глутенът в брашното започва да се развива веднага след като течността се докосне до брашното и колкото повече се смесват, толкова повече тестото се разлива и това ще затрудни изпичането на палачинките.
2. Печене на палачинките
• Използвайте тежък незалепващ тиган - най-добре чугунен, защото температурата при печенето ще бъде равномерна;
• Загрейте тигана на средна температура;
• Намажете тигана преди печене с масло или олио;
• Използвайте черпак, мерителна чашка или бутилка за тестото, което ще налеете в тигана;
• Направете малък тест преди основното печене, за да се уверите, че температурата е достатъчна – ако вашите палачинки изгарят отвън, а отвътре са сурови, намалете температурата на котлона;
• Когато сте се уверили, че температурата за печене е нормална, изсипете количество от тестото в тигана, разстелете по цялото дъно, като оставите малко разстояние в крайчетата, за да можете да обърнете палачинката по-лесно;
• Изпечете до златистокафяво преди да обърнете. Имайте предвид, че втората страна ще се изпече по-бързо.
3. Съхранение на палачинките
Палачинките са най-вкусни, когато се консумират пресни от тигана. Така може да се насладите на тяхната хрупкава и пухкава консистенция, на техния аромат.
Но ако все пак решите да ги приготвите предварително, за да ги запазите свежи, намажете палачинките с разтопено масло и завийте със стреч фолио.
3. Съвети за по-различни палачинки
• Ако искате текстурата на палачинките да ви е лека и ефирна, разбийте белтъците и жълтъците на яйцата по отделно и тогава ги смесете;
• Можете да замените течността с газирана вода, джинджифилова бира или сайдер, които да прибавите непосредствено преди смесване на съставките;
• Ако добавите бакпулвер в тестото, добре е да го оставите известно време в хладилник /може и за цялата нощ/, това позволява на глутена да се отпусне и палачинките да станат нежни, а бакпулверът ще образува мехурчета.
4. Забавлявайте се, докато печете палачинки
Използвайте бутилка или преса, за да предадете различни забавни форми на палачинките - човечета, животни и др.
Поднесете палачинките с любимото сладко, с плодове, шоколад или пък просто си ги хапнете натурални.
Коментари