Няма нищо по-хубаво от вкусни палачинки през уикенда. Ключът към страхотните палачинки обаче е техниката. Ето някои съвети за това как да ги направите правилно и да избегнете някои често срещани грешки.
1. Приготвяне на сместа
Сместа трябва да е гладка и да няма бучки в нея. В противен случай глутенът продължава да се развива и се получават жилави палачинки. За това смесете сухите и течните съставки, докато се получи гладка смес и няма видими бучки.
2. Почивка
За да не ви изиграе лоша шега, не пропускайте тази стъпка. Необходимо е сместа да почине (мах 30 мин). На глутена, който е активиран по време на смесването, му е необходимо време да се отпусне. Молекулите на нишестето в брашното абсорбират течността в тестото, като в крайна сметка му придават по-плътна консистенция.
3. Начало на печенето
Не трябва да е много горещ тиганът, в който се приготвят палачинките. Важно е да е затоплен навсякъде и маслото в него да е загрято до необходимата температура (без да пуши). Ако не сте съвсем сигурни, че тиганът е достатъчно горещ, не се страхувайте първо да направите малка тестова палачинка.
4. Температура
Високата топлина не готви палачинките по-бързо, а ги готви неравномерно с изгорели външни краища. Ако е максимално висока температурата, вътрешността остава сурова и лепкава. Настройването на подходящата температура на печене е един от ключовите моменти за страхотни палачинки. За добре приготвената палачинка със златисто-кафява външност и мека и задушена вътрешност поддържайте топлината средна.
5. Обръщайте палачинките само 1 път
Моментът, в който трябва да обърнете палачинките, е не когато се появят мехурчетата, а когато те се спукат. Обръщането на палачинките прекалено много пъти може да си накара да се разпаднат или да спаднат, като губят от хубавата си текстура.
Коментари