Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим зелено кафе

Как да си направим зелено кафе

Зелено кафе

Всички знаем, че съществуват редица рискове за здравето ни, породени от прекалената консумация на кофеин. За щастие има също толкова ефективна и тонизираща версия на обикновеното кафе, която въобще не му отстъпва дори и по вкусови качества.

Точно както зеления чай, зеленото кафе се счита за изключително полезно за нашето здраве. То се произвежда от зелените семената на сорта кафе Арабика. Те не се пекат, защото при топлинната обработка кафето губи антиоксидант, наречен хлорогенна киселина /в бобовите растения/.

Хлорогенната киселина има способността да се бори с много здравословни проблеми като високо кръвно налягане, диабет, лошо храносмилане и може да доведе дори и до загуба на тегло. Точно и затова зелените зърна на кафето се считат за по-здравословни. Много експерти препоръчват първото нещо, което правим сутрин, да е да изпием чаша зелено кафе. То ще ни помогнем да бъдем здрави и да отслабнем, като засили метаболизма. Това ще доведе до повече изгорени калории.

Също така поради високото съдържание на антоксиданти кожата ни ще бъде по-здрава. Напитката възпрепятства освобождаването на прекомерни количества глюкоза в кръвта. Поради тази причина в черния дроб организмът започва да съхранява мазнини, за да достигне основното ниво на глюкоза. По този начин се повишава метаболизмът и се изгарят допълнителни мазнини.

Зелено кафе

Същевременно с това естественият детоксикационен елемент в зеленото кафе почиства черния дроб от токсини и лош холестерол. Не на последно място, напитката е богата на съставки като гама-аминобутиринова киселина, епигалокатехин галат и теофилин, които помагат за забавяне на признаците на стареене като бръчки и също така поддържат кожата ни здрава и еластична. Без повече бавене, ето как да си направим зелено кафе!

Нужни са ви 20 грама зелени кафе зърна, 300 мл гореща вода, щипка канела и подсладител по ваш избор, ако пиете кафето си сладко.

Начин 1

Смелете зърната на ситно. Сложете кафето в чаша и го залейте с гореща вода (поне 90 градуса). Нека престои така 10 минути. След това добавете по желание подсладителя.

Начин 2

Напитка от зелено кафе

Накиснете зърната за една нощ в купа вода. На следващия ден ги сварете в същата вода първоначално на високи градуси. След като кипне, махнете съда, докато се охлади, и след това го поставете отново, но на слаб огън за 15 минути. Зеленото кафе, направено по този начин, има много по-силен вкус. Ако откриете, че е твърде силен, можете да го разредите малко, като добавите топла вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest