Да откриеш интересни идеи за здравословни и вълнуващи закуски за училищните кутии за обяд на малчуганите, понякога може да бъде истинско предизвикателство, особено ако се опитвате да избегнете тъпченето на децата със чипс и шоколад от лафката всеки ден.
Почерпете малко вдъхновение от идеите ни за закуски, които са не само питателни, но и вкусни - идеалното гориво за учебния ден.
Плодове изеленчуци
Плодовете и зеленчуците са много важни за развитието на всеки организъм, въпреки че понякога е трудно да накарате хлапето да хапва повече от тях. Обелете и нарежете на пръчици моркови, краставички или пък чушка. Добавете ги към кутията със сандвич, за да бъде обядът пълен с фибри и витамини.
Може да настържете морковите на ситно или краставици и да ги поднесете като хумус с извара за балансирана, пълноценна закуска или пък да направите колоритна плодова салата с добавка на ядки и стафиди, които са пълни с витамини и антиоксиданти.
Протеини
Здравословният училищен обяд трябва също да включва източник на протеини. Добри идеи за закуски, съдържащи протеини, включват твърдо сварено яйце, което те могат да ядат със спанак или чери домати или малко парче сирене. Сиренето, кашкавалът ще осигурят протеини и калций, жизнено важни минерали, които да подпомогнат растежа на малките ученици.
Приготвено здравословно
Една малка кофичка обезмаслено кисело мляко, смесено със сушени плодове, е чудесен избор за здравословно лакомство, ако на детето му се прияде нещо сладичко, както и пълнозърнестите мъфини с домашно сладко или плодови кексчета са по-здравословна алтернатива на купешките десерти. Ако вашето дете обича чипс, то по-добре направета домашен чипс, като просто запечете картофите във фурната със съвсем малко зехтин и сол.
За разнообразие може да пробвате да направите и чипс от сладки картофи у дома; просто тънко нарежете сладките картофи и печете в зехтин и подправки, докато станат хрупкави. Този по-здравословен домашен хрупкав чипс е без излишна сол и е богат източник на витамини А, С и калий.
Най-важните насоки за по-здравословен обяд включват:
- обядът да е на основата на нишестените въглехидрати (хляб, картофи, ориз, макаронени изделия);
- обядът да включва пресни плодове и зеленчуци /салата/;
- обядът да включва източник на протеин като боб и бобови култури, яйца, риба, месо, сирене (или алтернатива на млечни продукти);
- обядът да включва гарнитура като ниско съдържание на мазнини и кисело мляко с по-ниско маслено съдържание (или млечни алтернатива), здравословни пълнозърнести мъфини или кексчета, плодови десерти, обикновен ориз /царевични питки, домашни пуканки, плодово домашно сладко
- обядът да включва някаква напитка като вода, обезмаслено мляко, плодови напитки без добавена захар, билков чай.
Коментари