Навсякъде по света кравето мляко е толкова често срещано, че даже няма нужда от описание. Без значение дали е добавка към зърнените закуски или е под формата на чаша студено мляко, тази напитка е основен елемент в диетата ни.
Прясното мляко е достъпно под различни форми, които варират в различието на маслеността си. Обявените 2% или 1.5% на кутията отговарят на процента масленост, който има млякото. Това от 2% или 1.5% е наричано нискомаслено, тъй като пълномасленото е със 3.5% масленост.
Практиката да се пие краве мляко датира още от 6000-8000 г.пр.Хр. Млякото и млечните продукти са били толкова дълбоко ценени в древен Египет, че само богаташите можели да си ги позволят. В Европа тенденцията да се предпочита краве пред овче мляко, е започнала някъде около 14 в., а пастьоризирането му - през късния 19 в.
Състав на краве мляко
Кравето мляко е източник на стотици химични вещества, които са изключително важни за човешкото здраве. Кравето млякото е ценен източник на белтъчини и калций. Огромно значение има и заради съдържащата се в него млякото млечна захар (лактоза) и млечна мазнина, които не се срещат в този вид и структура в други хранителни продукти.
Изключително богато е на витамините С, А, В и К, калций, белтъчини, захари, таурин и микроелементи.
Избор и съхранение на кравето мляко
- Когато купувате прясно мляко, винаги проверявайте отпечатаната на опаковката му дата;
- Избирайте мляко от най-студената част на хладилиниците в магазина;
- Млякото винаги трябва да се държи в хладилник;
- Винаги затваряйте добре отворената кутия мляко, за да не проникват странични миризми, които биха променили вкуса му.
- Избягвайте да го държите на вратата на хладилника, тъй като при всяко отваряне го излагате на топлина, която води до развалянето му.
Краве мляко в кулинарията
Кравето мляко е един от най-широко разпространените продукти по целия свят. От него се правят едни от най-вкусните сирена и кашкавали, той влиза в състава на редица млечни ястия и сладкиши. С краве мляко се приготвят огромен брой сосове по цял свят, един от които е прословутият Бешамел. Един от най-известните продукти на прясното краве мляко е киселото мляко. Кравето мляко е основна съставка на много сладкарски кремове и мусове. Кравето мляко се съчетава много добре с ориз, мюсли, а милиони хора по света го използват за добавка към своето кафе. Без краве мляко любимото на мнозина капучино би било немислимо.
Преди да бъде консумирано обаче, кравето мляко трябва да премине през топлинна обработка, за да се неутрализират бактериите.
Ползи от краве мляко
1. Прясното мляко съдържа калций - минерал, който се грижи за много повече неща освен за здравето на костите ни. Млякото е най-известно със съдържанието си на калций, който играе основна роля в грижата за костите ни. В наскоро проведени проучвания се оказва, че този минерал не само помага укрепването на костите, но и;
- защитава клетките на колона от причиняващи рак химикали;
- предпазва загубата на здравината на костите, която може да е резултат от менопаузата или от конкретни увреждания, като тези причинени от ревматичния артрит;
- помага да се избегнат мигренните пристъпи;
2. Помага в борбата срещу наднормено тегло при децата. Установено е, че консумирането на храни, богати на калций, действа негативно върху телесните мазнини. Това е изключително важно откритие, особено за САЩ, където през последните три десетилетия процентът на наднормените деца се е удвоил;
3. Приемът на богати на калций млечни храни ускорява изгарянето на мазнини след ядене. При проведено проучване на жени с нормално тегло на възраст 18-30 г., които са били подложени на диета, бедна или богата на калций, след 1 година се е доказало, че тези, приемали богатата на калций храна, са изгаряли 20 пъти повече мазнини, в сравнение с останалите;
4. Млечните храни предпазват от метаболитен синдром. С включването на мляко или други млечни продукти в здравословния ни начин на хранене може да се редуцира риска от метаболитен синдром до 62%. Наслаждавайте се всеки ден на чаша прясно мляко и/или кофичка кисело мляко, сирене или кашкавал;
5. Калцият, съдържащ се в млечните храни, ни предпазва от рак на гърдата. Проведени изследвания са показали, че калцият, осигурен от млечните продукти, намаляват риска от рак на гърдата до 50%, а при жените в периода преди менопауза - до 74%. Ако сте алергични към кравето мляко, можете да пробвате с козе или овче;
6. Витамин D, който се съдържа в млякото, помага за поддържане на правилните нива на калций в кръвта;
7. Съдържащият се в кравето мляко витамин К също се грижи за костите ни, предоставяйки ни 12.2% от дневната стойност на витамин К;
8. Млечните храни са по-добри от хранителните добавки, съдържащи калций, за здравите кости на момичетата. Проведено изследване с момичета в пубертета, чиито кости са подложени на стреса от бързото израстване, е показало, че приемът на млечни храни е много по-ефектен, отколкото приемът на добавки, съдържащи калций;
9. Млякото е добър източник на протеини и на витамин В, който се грижи за защитата на сърдечносъдовото ни здраве;
10. Богато е на витамин А. Когато нивата ни на витамин А са ниски, ние сме склонни към инфекции, включващи проблеми с ушите, чести настинки и т.н. Приемайки по една чаша краве мляко на ден, ние си осигуряваме 10.0% от дневната стойност на витамин А.
Вреди от кравето мляко
Кравето мляко не се препоръчва на хора, които страдат от непоносимост към лактозата или в по-тежкия случай - страдат от алергия. Кравето мляко не бива да се консумира прекалено често, за да не получи дразнене на стомаха. Бъдете нащрек за нежелани реакции от страна на вашия организъм.
А с прясно мляко може да приготвите любимите на всички вкъщи:
- макарони на фурна;
- млечни палачинки.
Коментари