Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лукът е способен на това! Виж неговите 6 най-важни ползи

Лукът е способен на това! Виж неговите 6 най-важни ползи

ЗориЗори
Гуру
508
4 от 6 Снимки

4. Здравето на сърцето


Има няколко проучвания върху животни, които предполагат, че лукът може да помогне да се потисне образуването на съсиреци и тромби в кръвоносните съдове, което е важно, тъй като наличието на съсиреци в кръвта се свързва с увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и инфаркт.
Съдържащите сяра съединения в лука могат да имат благоприятен ефект върху понижаването нивата на холестерола в кръвта и триглицеридите.

Правени са редица проучвания, при които е установено, че диета включваща повече зеленчуци, и най-вече лук, е пряко свързана с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Тъй като лукът е толкова богат на флавоноиди и антиоксиданти, те могат да имат особена полза за намаляване на риска от много хронични заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания.

Лукът е нещо повече от лютив зеленчук, който може да ви накара да плачете. Той е богат на фитохимикали, подобни на тези в чесъна, които имат много ползи за здравето. Лукът и чесънът са част от семейството Allium, съдържащо серни съединения, които им придават уникалната миризма и вкус.

Лукът оказва много ползи за здравето, включително помага за регулирането на кръвната захар, има антиканцерогенни свойства, той е мощен антиоксидант, укрепва сърцето и заздравява костите.

Има много предимства за здравето от преминаването на диета, богата на плодове и зеленчуци - това е безспорно. Известно е, че лукът е с високо съдържание на антиоксиданта кверцетин, а и кверцетинът в лука е по-усвоим от тялото, отколкото от други храни, които го съдържат.

Лукът може да помогне за понижаване на кръвната захар и може да помогне за елиминиране на някои от страничните проблеми, предизвикани от диабет тип 2.

Лукът е източник на различни видове антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Лукът може да помогне да се борим с раковите клетки, тъй като научните изследвания показват, че има обратна връзка между приема на лук и риска от рак.

Лукът може да помогне за понижаване на холестерола в кръвта, триглицеридите и за намаляване на образуването на съсиреци. Лукът може също да помогне за изграждането на силни кости и за намаляване на риска от остеопороза, да се бори със специфичните бактерии, свързани с образуването на пептични язви.

А сега е моментът да разгледате нашата галерия и да се замислите как да добавите повече лук към диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен