Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето как трябва да похапваме салатите си, за да сме здрави

Ето как трябва да похапваме салатите си, за да сме здрави

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Салата
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
75.00 лв.

По-голямото количество зехтин в салатите ще ускори усвояването на важните за организма витамини, които получаваме от нарязаните зеленчуци в купата. Това показва ново проучване, цитирано от Интернешънъл бизнес таймс.

Оптималното количество е по 32 грама зехтин, което се равнява на 2 супени лъжици. Мазнините може да се добият и от алтернативни източници като ядки и сирене.

Ако салатата ви е по-мазна, организмът ще усвои по-лесно важни вещества като витамин А, витамин Е и витамин К. Те подобряват зрението и приемът им е препоръчителен за превенция срещу ракови заболявания.

Проучването показва и че зехтинът в салатите съдейства при усвояването на ликопена от доматите и бета каротина от морковите.

В изследването на учените от университета на Айова са се включили 12 жени. Те са похапвали салати с различно количество мазнини – 0, 2, 4, 8 и 32 грама, като в края на проучването се оказало, че дамите, приемали по-голямо количество мазнина, са приели и повече витамини от салатите си.

Салата

Предишни проучвания установиха, че редовният прием на зехтин засилва ефекта на добрия холестерол, което се оказа поредното доказателство, че средиземноморската диета помага за здравето на сърцето.

Според учените 4 супени лъжици зехтин на ден са достатъчни, за да предотвратят натрупването на плака по артериите и да намалят нивата на лошия холестерол, който е основният фактор за инсулт и инфаркт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest