Дори да не си новак в готвенето, е добре да научиш това. Всяка домакиня трябва да знае тези малки хитринки, за да е по-спокойна в кухнята.
1. За да не се сплеска пандишпановият блат, трябва веднага след изпичането му да го обърнете върху решетка и да го оставите да се охлади, както си е във формата;
2. За да не ви се получат лепкави макарони или спагети, трябва да ги сварите в голям и дълбок съд с повечко вода, която предварително сте подсолили;
3. За да не ви залепне лазанята, предварително намажете дъното на тавата, в която ще я печете, с доматен сок и тогава я наредете;
4. За да не ви се напукат канелоните, трябва да ги напълните с охладена плънка и да ги полеете с изстинал сос;
5. Ако искате ядките да са ви по-ароматни, преди да ги прибавите в тестото за сладкиша, леко ги запържете в масло;
6. За да настържете по-лесно шоколада, сложете го предварително в хладилник или фризер;
7. Не бива да киснете бялото сирене в гореща вода, защото губи голяма част от мазнините си и много от разтворимите хранителни вещества;
8. За да ви стане печеното пиле пикантно, предварително го намажете отвън и отвътре със смес от 2 с.л. разтопено масло, 2 с.л. лимонов сок и 2 скилидки пасиран чесън;
9. Ако крем супата ви е станала по-рядка, може да я сгъстите, като добавите няколко лъжици сухо картофено пюре;
10. Не съхранявайте доматения сос и различните видове пюрета с киселинна основа в съдове, които се окисляват. За препоръчване е да се слагат в стъклени буркани с плътна капачка;
11. Не използвайте металните съдове за салата – витаминното съдържание на зеленчуците намалява;
12. Почиствайте и измивайте свежите подправки непосредствено преди употреба;
13. Не съхранявайте сухите подправки на открито, защото няма как да ги измиете. Направете това в подходящи съдове с плътно затварящи се капаци. Това гарантира запазването на аромата им;
14. Ако готвите в огнеупорен съд, то дъното му винаги трябва да е покрито с течност;
15. Ако готвите в [тенджера под налягане], трябва да поставите всички съставки на ястието едновременно. Времето на варене се мери от минутата на завиране, т.е. когато парата започне да излиза от главния винтил.
Коментари