Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ако си практична домакиня, прочети това

Ако си практична домакиня, прочети това

Кулинарни тайни

Дори да не си новак в готвенето, е добре да научиш това. Всяка домакиня трябва да знае тези малки хитринки, за да е по-спокойна в кухнята.

1. За да не се сплеска пандишпановият блат, трябва веднага след изпичането му да го обърнете върху решетка и да го оставите да се охлади, както си е във формата;

2. За да не ви се получат лепкави макарони или спагети, трябва да ги сварите в голям и дълбок съд с повечко вода, която предварително сте подсолили;

3. За да не ви залепне лазанята, предварително намажете дъното на тавата, в която ще я печете, с доматен сок и тогава я наредете;

Канелони

4. За да не ви се напукат канелоните, трябва да ги напълните с охладена плънка и да ги полеете с изстинал сос;

5. Ако искате ядките да са ви по-ароматни, преди да ги прибавите в тестото за сладкиша, леко ги запържете в масло;

6. За да настържете по-лесно шоколада, сложете го предварително в хладилник или фризер;

7. Не бива да киснете бялото сирене в гореща вода, защото губи голяма част от мазнините си и много от разтворимите хранителни вещества;

8. За да ви стане печеното пиле пикантно, предварително го намажете отвън и отвътре със смес от 2 с.л. разтопено масло, 2 с.л. лимонов сок и 2 скилидки пасиран чесън;

Печено пиле

9. Ако крем супата ви е станала по-рядка, може да я сгъстите, като добавите няколко лъжици сухо картофено пюре;

10. Не съхранявайте доматения сос и различните видове пюрета с киселинна основа в съдове, които се окисляват. За препоръчване е да се слагат в стъклени буркани с плътна капачка;

11. Не използвайте металните съдове за салата – витаминното съдържание на зеленчуците намалява;

12. Почиствайте и измивайте свежите подправки непосредствено преди употреба;

13. Не съхранявайте сухите подправки на открито, защото няма как да ги измиете. Направете това в подходящи съдове с плътно затварящи се капаци. Това гарантира запазването на аромата им;

Подправки

14. Ако готвите в огнеупорен съд, то дъното му винаги трябва да е покрито с течност;

15. Ако готвите в тенджера под налягане, трябва да поставите всички съставки на ястието едновременно. Времето на варене се мери от минутата на завиране, т.е. когато парата започне да излиза от главния винтил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest