Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Топ 10 от най-интересните древни храни

Топ 10 от най-интересните древни храни

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
3 от 10 Снимки

8. Shrikhand


Получавайки името си от санскритската дума за мляко (кехери) и персийската дума за сладко (qand), shrikhand е десерт, произведен от ферментирало мляко. Точния произход се губи за историята, но традицията казва, че е възникнал в древна западна Индия. По-късните версии на shrikhand съдържат различни други съставки, включително захар, подправки и ядки. Най-често срещан в Индия, днес shrikhand се сервира като ястие за закуска в северната част на страната. На юг то запазва традицията си като десерт. Що се отнася до действителния процес на създаване, млякото се нагрява и след това се охлажда до стайна температура, като се въвежда култура, за да стане като извара. Получената извара се изцежда, за да се отстрани суроватката, и след това се размесва с желаните допълнителни съставки.

От древните императори, до ресторантите за бързо хранене на съвременния свят, удоволствието от храната винаги е било неразделна част от нашия живот.

Ето 10 от най-интересните древни храни, включително и тези, които могат да ви убият, ако сте един от хората, чието тяло няма специфичен ензим, който да спомага разграждането им. Всъщност става въпрос за една популярна и днес бобова култура, която се готви често дори и в българската кухня.

Разгледайте нашата галерия, за да разберете и как се е казвал първообразът на съвременното песто и от какво точно се е приготвял преди много години вкусният дип.

Ще се запознаете също и с някои от традиционните храни на маите и ацтеките, които могат да се опитат и до ден днешен.

Пригответе се и за малко адреналин в готвенето с една супа, която определено не е по-вкуса на всеки. Говори се обаче, че на нея спартанците държат героичността си в битка.

Приятна обиколка из света на едни от най-древните ястия. Ще ви бъде интересно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати