Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тези храни за задължителни по време на Коледния пост

Тези храни за задължителни по време на Коледния пост

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Постна закуска

Коледните пости започнаха и всеки, който иска да пречисти тялото и душата си, се отказа от животинските продукти. За да не си навредите, е необходимо да знаете какви храни да избирате по време на Коледния пост и как да ги консумирате.

Задължителни храни по време на Коледния пост

Зеленчуци и плодове в комбинация с основни въглехидратни храни – това са задължителните елементи на правилния и здравословен коледен пост.

Диетолозите поясняват, че режимът е строго индивидуален и зависи от поставените цели – загуба или качване на тегло.

Подходът към постите е индивидуален, тъй като температурите на околната среда са променливи, което прави и здравния ни статус разнороден. По времена коледните пости ни липсват есенциални, жизнено важни хранителни вещества, които подсигуряват имунната ни защита. Това са пълноценните животински белтъчни храни.

Млякото и млечните продукти пък ни дават калций и за да не страдаме от липсата им, трябва да ги заменим с калций-съдържащи растителни храни. Тук най-добри са сусамовото семе, ядковите плодове, бобовите и пълнозърнестите храни.

Хубавото е, че в обвивката за различните видове зърна се намират всички минерали и водноразтворими витамини.

Ако менюто е разнородно и богато, коледните пости няма да са проблем за никого. През цялото имате огромен избор от постни рецепти:

- постна яхния;

- постна леща;

- постни картофи;

- постни запеканки;

- постни десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати