В природата нищо не се губи и всяко нещо може да бъде заменено. Оказва се, че пикантните храни могат да са алтернатива на солта.
Консумацията на люто активира същите центрове в мозъка, които и солените храни. Така че, ако се налага да ограничим приема на сол, може да заблудим мозъка, като ядем пикантни храни.
Откритието е изключително полезно за хората с високо кръвно налягане. Те могат да заблудят организма и вкусовите си възприятия, когато се наложи да откажат солта, като просто добавят пикантно в менюто.
В наши дни всеки от нас приема с 30% повече количество сол от безопасното. Това води до развитие на сърдечносъдови заболявания и на хронични здравословни проблеми като затлъстяване и диабет. Ето защо профилактиката е от особено значение.
Апетитът за солено е пряко свързан с нервите. Процесите обаче могат да бъдат потиснати с консумация на пикантни храни. Това може да се окаже най-ефективното кулинарно средство за превенция на хипертонията и другите хронични заболявания.
Коментари