Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да заменим вредните съставки с полезни алтернативи?

Как да заменим вредните съставки с полезни алтернативи?

Жена яде торта

В днешно време все повече хора търсят здравословни алтернативи на традиционните съставки в храната. Това желание се появява в следствие на изкуствените добавки в храните и постоянното напомняне, че купуваме от магазините продукти с консерванти и вредни съставки.

Независимо дали искате да намалите захарта, мазнините или изкуствените добавки, има много начини да направите любимите си рецепти по-здравословни, без да жертвате вкуса.

Алтернатива на захарта

Излишната захар може да доведе до проблеми като затлъстяване и диабет. Вместо бяла захар, опитайте:

- Мед – натурален подсладител с антиоксиданти;

- Кленов сироп – богат на минерали и по-нисък гликемичен индекс;

- Фурми или банани – естествена сладост с фибри.

Как да използвате?

Ако замествате захарта с мед или кленов сироп, използвайте около ¾ от количеството захар в рецептата.

Това може да бъде една страхотна здравословна алтернатива на захарта, която освен невероятния си вкус има много ползи за здравето ни.

Вместо бяло брашно

Палачинки с алтернативно брашно

Рафинираното брашно губи много от хранителните си вещества. Полезни алтернативи са:

- Пълнозърнесто брашно – запазва фибрите и минералите, така стимулира естествените антиоксиданти в организма ни;

- Бадемово брашно – нисковъглехидратно и богато на полезни мазнини, те от своя страна имат регенеративни свойства и повишават тонуса и енергията;

- Кокосово брашно – чудесно за безглутенови рецепти, особено когато глутенът е неблагоприятен за честа употреба.

Как да използвате?

Пълнозърнестото брашно може да замени бялото 1:1, но кокосовото абсорбира повече течност, затова използвайте по-малко. Бадемовото брашно също е здравословна алтернатива, която понася комбинация с други видове здравословни брашна.

С какво да заменим масло и олио

Авокадо

Някои мазнини като трансмазнините са вредни за сърцето и се счита, че имат канцерогенен ефект. По-добри варианти на маслото и олиото са:

- Зехтин – богат на мононенаситени мазнини, полезен за сърцето и общо укрепващ организма;

- Кокосово масло – подходящо за печене, придава интересен вкус и аромат на готовия деликатес;

- Авокадо – чудесна алтернатива на маслото в сладкиши. Вълшебно творение на природата, което позволява да бъде използвано в широка гама от ястия, както сладки, така и солени.

Как да използвате?

Зехтинът може да замени маслото 1:1 в солени ястия, а при печене заменете маслото с пасирано авокадо в съотношение 1:1.

Сметана - с какво да я заменим

Гръцки йогурт

Вместо тежка млечна сметана опитайте:

- Кокосово мляко – чудесно за супи и десерти;

- Гръцко кисело мляко – богато на протеини и с по-малко мазнини.

Как да използвате?

Гръцкото кисело мляко може да се използва вместо сметана в сосове и кремове, като добавя приятна плътност.

Замяна на солта

Полезна сол

Прекомерната консумация на сол може да повиши кръвното налягане. Вместо нея, използвайте:

- Лимонов сок – усилва вкуса на храната;

- Билки и подправки – риган, босилек, чесън, куркума;

- Хималайска или морска сол – съдържат повече минерали от обикновената.

Как да използвате?

Опитайте да намалите количеството сол и да добавите повече билки за аромат.

Здравословното хранене не означава да се лишаваме от вкусна храна. С няколко прости замени можете да направите всяка рецепта по-полезна, без да губите удоволствието от храната. А разнообразното хранене е ключът към здравословния пълноценен живот. Храненето е удоволствие, наслаждавайте му се с радост всеки ден!

Вижте още коя е алтернативата на храните алергени, както и с какво да заменим картофите в готвенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest