gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ето така се прави курбан

Ето така се прави курбан

MarianeMariane
Джедай
2579574k
Агнешки Курбан
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см-22%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
41.44 лв.
Виж ››

Даването на курбан по нашите земи е много повече от това просто да съберем близките си и да похапнем вкусна Агнешка курбан чорба. От хилядолетия съществува обичаят да се принася кръвна жертва, за да се измоли нещо от Бог или друга висша сила.

Правенето на курбан не се приема еднозначно от Православната църква, защото принасянето на жертва е езически обичай. Въпреки че отрича принасянето на курбан и клането на животни в този му смисъл, свещениците с охота отслужват служби за здраве и освещават сготвената за курбан храна.

Дори в Православната църква съществува т.нар. сух курбан или безкръвен курбан, като вместо жертвено животно, хората носят в църквата олио, брашно, бутилка червено вино, кърпи и пешкири.

Ако вие или ваш близък сте преживели тежко премеждие, катастрофа, операция или друго, което ви е изправило на прага на смъртта, то сигурно сте си задавали въпроса как се прави курбан.

Точни правила за правене на курбан няма и традициите в различните краища на България се различават.

Курбан Шаран
Снимка: Невена Блажева Иванова

Курбан може да се направи на датата, на която е преживяно премеждието или на някой от православните празници, който се намира в близост до тази дата. Съществува вариант да се избере и някой светия, закрилник на семейството или професията и курбанът да се нарече на неговия празник.

Ако се прави кръвен курбан, се избира жертвено животно, което може да бъда агне, теле, овца или др. Обичаят повелява да не се избира животно, което рови в земята, като пиле, петел, кокошка, или е нечисто - кон, магаре, свиня.

Но в много краища у нас се допуска курбан да се прави от пиле, дори и от риба, като рибата задължително трябва да бъде с люспи. Когато се готви животно за курбан, за предпочитане е то да се приготвя цялото, заедно с главата.

Едно от най-предпочитаните жертви за курбан е шаранът, който може да се приготвя с най-разнообразна плънка. Изпитана рецепта за курбан шаран може да намерите при нас, като трябва да запомните, че костите на курбан шаранът не се изхвърлят, а задължително се запазват и след това заравят в земята на място, където никой не стъпва.

По селата има възможност животното за курбан да се изпече цяло, но в градски условия това е практически невъзможно, затова градските домакини приготвят други видове курбан.

Ако жертвеното животно е овца, то може да се приготви овчи обреден курбан, а ако сте решили да принесете в жертва агне или шиле, то тогава правите съответно агнешки курбан или шилешки курбан.

Тези видове курбан не бива да се бъркат с класическата курбан чорба, която обикновено се приготвя с доста повече продукти от тях.

Овчи Курбан
Снимка: Йорданка Тасева

За приготвянето на овчи обреден курбан ви трябва 1.5 кг овче месо с кост, 200 г лук, дафинов лист, черен пипер и бахар, както и сол на вкус.

Овчето месо се реже на едри парчета и се накисва за поне 4 часа със студена вода. След това се слага на котлона, кипва се, отпенва се хубаво и се вари на тих огън поне 1 час.

Добавят се подправките и ситно нарязаният лук и се вари още около 25 минути. Сваля се, поръсва се по желание с пресен джоджен и се раздава за здраве. Месото не се освещава предварително в църквата, готви се и тогава част от курбанът се носи, за да бъде осветен от свещеник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest