Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво да сготвя набързо и евтино

Какво да сготвя набързо и евтино

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1462k
Сезонни зеленчуци и плодове

Случва ли ви се често някоя от приятелките ви да се оплаче от недостиг на време или средства, така че хем да разнообразява менюто у дома, хем то да е вкусно и не на последно място - полезно. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се справите с подобен проблем.

1. Използвайте сезонни подове и зеленчуци

Салатите трябва да се превърнат в неизменна част от всяко основно хранене. Понякога обаче цените им могат да ви се сторят прекалено високи. Това вероятно е маркер за факта, че или дадения плод/зеленчук не е типичен за този сезон, или произходът му е екзотичен. Опитайте се да се придържате към продукти, подходящи и отглеждани по нашите ширини. Всеки сезон в България се отличава с качествени плодове и зеленчуци, като единствено през зимата може да изпитате леки затруднения с намирането на пресни такива, но именно затова може пък лятото и есента да подготвите фризера за зимните месеци.

Освен за салати зеленчуци като картофи, тиквички, чушки, домати, патладжани и моркови са изключително подходящи и за сготвени основни ястия под всякаква форма - пържени, печени, варени, на пара, гриловани или както вие сами ги предпочитате. Приготвят се бързо и винаги могат да ви измъкнат от ситуация, когато всички у дома са гладни, а вие нямате нищо предварително приготвено.

2. Заредете се с яйца

Ястията с яйца са много вкусни, евтини и се приготвят бързо, така че задължително подсигурете достатъчна бройка от тях за критични моменти. Може да ги комбинирате със зеленчуци, сосове и подправки по свои вкус и само за 5-10 минути да имате полезен протеин на масата.

3. Пилешко месо

Пилешкото месо е сравнително по-здравословно и евтино от повечето други меса на пазара. Често в големите магазини може да попаднете и на прилични промоционални цени, така че е добре да се възползвате от подобни оферти и да заредите фризера си с пилешко. На скара, грил тиган, в уок със зеленчуци или на фурна - това месо се приготвя бързо и лесно, тъй като е крехко и не се нуждае от дълго време за топлинна обработка.

Не бързайте да посягате към щанда с полуговите храни в магазина с оправданието, че у дома нямате готово сготвено. Бъдете креативни - комбинирайте и приготвяйте изброените по-горе продукти по различни начини и ще получите множество лесни и евтини питателни предястия и основни ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати