gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме чесън и лук

Как да съхраняваме чесън и лук

Лук и чесън
Държач за рязане на лук
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Държач за рязане на лук
12.99 лв.
Виж ››

Лукът и чесънът са важни компоненти в приготвянето на различни ястия, без които вкусът и ароматът не е един и същ, така че е добре да се научим правилно да съхраняваме тези зеленчуци през зимата и лятото.

Как се съхранява чесън

Чесънът е луковично растение, характеризиращо се с остър вкус и мирис. Тази подправка се използва широко във всички кухни, особено на изток, за приготвянето на месни и зеленчукови ястия, при разнообразни предястия и салати.

За да съхраните своята продукция трябва правилно да изберете мястото и начина на съхранение. Ако отглеждате чесън в собствената си градина и имате богата реколта, експертите съветват да използвате няколко метода едновременно за съхранение на чесъна през зимата, което ще гарантира максимална сигурност.

Има няколко традиционни и доказани начини за съхраняване на чесъна.

Изсушеният чесън сплетете на плитки. Стеблата на чесъна не са толкова здрави, колкото на лука, така че е добре да вплетете и използвате въженце/канап/.

Как да съхраняваме чесън и лук

Плитките се съхраняват в суха, хладна и добре проветрявана стая. Този метод ви позволява да съхранявате чесъна до нова култура. Чесновите плитки може да бъдат част от оригиналната декорация на вашата кухня.

В кутии, кошници, чорапи

Чесновите глави се поставят в плитки дървени или картонени кутии с малки дупки, редуващи се слой чесън със слой сол или стърготини. Можете също да поставите чесъна в кошници или найлонови чорапи и да го съхранявате на сухо и хладно място. От време на време трябва да преглеждате чесновите главички и да премахвате развалените и повредени луковици.

Ако чесънът е добре изсушен на слънце, появата на плесен е по-малко вероятна.

Ако съхранявате чесъна в апартамента, избирайте сухи, хладни и тъмни места, далеч от отоплителната система и отоплителните уреди. При относително топла зима можете да съхранявате чесън на балкона и малки количества в хладилника. Трябва да се знае, че чесънът се съхранява за най-дълго време при температура от 1 до 4 градуса.

Как да се съхранява лук

Как да съхраняваме чесън и лук

Лукът е многогодишно тревисто растение и е една от основните подправки във всички кухни по света.

За дългосрочно съхранение е подходящ добре изсушен лук от късни сортове. За да определите дали лукът е добре изсушен, просто сложете ръката си в купчината лук и ако ръката преминава между главичките лесно и свободно, лукът е готов за съхранение.

В противен случай е по-добре да се доизсуши под лъчите на слънцето, които сушат и дезинфекцират повърхността на луковиците, като убиват патогените.

Можете да изсушите лука на проветриво място - под навес, на веранда, в беседка или на балкон.

Съхранение в кошници и кутии

Как да съхраняваме чесън и лук

Много ефикасно е съхранението на лук във върбови кошници /изработени от естествен материал/ - перфектно преминава въздух, а и изглеждат много красиво!

Можете също така да използвате плитки, дървени или пластмасови кутии с дупки. В кутиите лукът също е добре вентилиран, освен това спестяват място, тъй като кутиите могат да се подреждат една върху друга.

Методът на баба

Как да съхраняваме чесън и лук

Старият метод да се съхранява лук в чорапи и чорапогащи, работи добре и до днес, ако имате килер.

Тъканите или хартиените торби също са добро средство за съхранение - перфектно преминава въздухът, но слоят лук във всяка торба не трябва да надвишава тридесет сантиметра.

За съхранение на лук могат да се използва и специална полипропиленова мрежа за съхранение на зеленчуци, което гарантира свободно движение на въздуха. Може да се види навреме, ако лукът започне да изгнива или израства и да се вземат своевременни мерки, за да не се погубят всички запаси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest