Цвеклото е кореноплодна култура и двугодишно растение, като през първата година образува корени, а през втората цветоносно стъбло.
Червеното цвекло може да оцелее при замръзване (ако е в земята до -4 градуса по Целзий, а ако е извадено от почвата - до -2 градуса по Целзий), което ги прави чудесен избор за отглеждане на север.
Засаждане на червено цвекло
Най-добрата почва е с рН между 6.0 и 7.0, но леко алкални почви се предпочитат в някои райони. Добре е, ако преди засаждането почвата се обогати със стар оборски тор. Той е богат на фосфор и спомага за лесното покълване и изхранване на кореноплодния зеленчук. За ранно отглеждане на салатното цвекло за предпочитане е топлата глинесто-песъчлива почва.
Семената покълват при температура от 5-6 градуса. Уверете се, че почвата остава влажна за кълняемост. Добре е да се полива често и да се поддържа почвата влажна. В зони с ниска влажност накиснете семената за 24 часа.
Семена се слагат на 2-3 см дълбочина и 3-4 см на разстояние едно от друго.
Ранните култури могат да бъдат засадени през март / април, а късната реколта - по всяко време от юни до септември. Последователни насаждения също са възможни, докато времето не надвишава 24°С.
Разреждането е необходимо, тъй като може да получите повече от един разсад от всяко семе. Разреждането се извършва, когато растението има 3-4 листа. Разреждат се да станат на разстояние 10-12 см едно от друго.
Издърпването им от земята може да наруши корените на близките разсад - бъдете внимателни. Всяко необходимо култивиране трябва да бъде нежно, цвекло има плитки корени, които лесно се нарушават.
Съхранение на салатно цвекло
Цвеклото може да се вади между 50 и 70 ти ден след поникване при повечето сортове, въпреки че те могат да бъдат събрани по всяко време, което смятате за подходящо. Късното салатно цвекло се вади най-късно, когато температурите станат -2, -3 градуса (края на октомври). След като е извадено от почвата, то се почиства от пръстта и листата се подрязват, като се оставя 1 см от корена.
Прясното цвекло може да се съхранява в хладилника в продължение на 5-7 дни. Изрязването на върховете на цвеклото ще ги запази по-свежи за по-дълго време. Могат да се съхраняват в неотоплен килер или да ги остави на хладно в мазето.
Коментари