Бялото саламурено сирене е традиционен български продукт със специфичен вкус и качествени параметри. То се е приготвяло в домакинствата от овче, краве, козе или биволско мляко.
Мекият климат, огромните зелени ливади и пасища, богатата растителност в планинските райони се оказват най-добрите условия за производство на висококачествено мляко. Бялото саламурено сирене с вкус и аромат на кисело мляко е направено от това висококачествено мляко.
Това качество на вкуса и консистенцията на сиренето са постигнати чрез оригинална технология, чрез която микрофлората и специфичната бактерия Lactobacillus Bulgaricus (Лактобацилус Булгарикус) имат решаваща роля. Lactobacillus Bulgaricus се характеризира със своите пробиотични свойства, а съдържащите се протеини в сиренето се характеризират с лесно усвояване, което е сериозно предимство на този продукт.
Пробиотиците имат силен антитоксичен ефект и елиминират много негативни фактори на съвременния живот, което води до подобряване на здравословното състояние на организма и намаляване на употребата на лекарства.
Сиренето е богат източник на протеини, минерални соли, калций и калий. Различните видове сирена съдържат 21-22% протеини, 24-25% млечни мазнини и около 1.5% въглехидрати. Сиренето е изключително богато на калций.
Билото саламурено сирене е здравословна храна за всяка възраст и особено полезно е за децата и спортистите.
Ползи от консумацията на сирене
• Сирената удължават живота. Редовната консумация на сирене или други млечни продукти укрепва имунната система и забавя процеса на стареене. Най-силно това важи при хората в напреднала възраст. Една от възможните причини за това е наличието на пробиотици в него;
• Млечните продукти, съдържащи живи лакто- и бифидобактерии, стимулират изработването на особени противоракови елементи, които укрепват имунната система и доказано предотвратяват развитието на раковите клетки;
• Узрялото сирене е лесносмилаемо и добре усвоимо от организма. То улеснява процесите на храносмилане и пречи на развитието на гнилостни бактерии в червата. Усилва отделянето на стомашен сок и така подобрява апетита;
• Сиренето може да се прилага като храна след прекарано боледуване от остри инфекциозни заболявания за изтощени болни. Използва се при наличие на болестни процеси в храносмилателната система като хронични гастрити, свързани с понижена киселинност на стомашната секреция, при остри и хронични ентероколити, при които преобладават гнилостните процеси, при заболявания на черния дроб и жлъчката, при безапетитие;
• Всички сирена са шампиони по съдържанието на калций, фосфор и цинк, които са необходими за изграждането на костната тъкан;
• Сиренето притежава висока калоричност и физиологична пълноценност, които се обуславят от високо съдържание на белтъчини и мазнини, от наличието на добре усвоими от човешкия организъм пептиди, свободни аминокиселини, витамини и микроелементи. При узряването на сиренето, белтъчините му претърпяват качествени изменения и стават по-лесно смилаеми и по-добре усвоими от организма;
• Високото съдържание на аминокиселини, калций и фосфор го правят ценна храна при заболявания, свързани с разграждане на тъканните белтъци, както и при загуба на калций (рахит, остеопороза);
• Поради това, че сиренето е наситено с калций, ежедневната му консумация помага за укрепването на костите и пречи на развитието на кариеси. При бременност помага за нормалното развитие на плода.
Коментари