gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословно хранене на децата от 1 до 3 години

Здравословно хранене на децата от 1 до 3 години

Хранене на дете

Храненето при децата във възрастовата граница 1-3 години е много важно, тъй като организмът на детето се нуждае от приема на различни витамини и минерали, а адаптираното мляко или кърмата са недостатъчни за извършване на необходимите функции на организма.

Поради високата вероятност от поява на анемия специалистите препоръчват приемът на мляко да се намали, а да се наблегне на храни, богати на желязо. А при прием на мляко и млечни продукти млякото трябва да е от пасищно животно, което не се третира с химикали и друго вредни вещества.

Млякото трябва да е пълномаслено, тъй като децата до 3-годишна възраст се нуждаят от мазнини в диетата си. Преходът от мляко в шише може да се премести в мляко в чаша, предлагано по време на хранене.

Богатите на желязо храни са месо, риба, бобови, зеленолистни, елда. Ако имате съмнения, че детето ви не приема достатъчно желязо, потърсете мнение на специалист.

Здравословно хранене на децата от 1 до 3 години

Дневното меню е изцяло в ръцете на родителите и от тях зависи как ще се съчетаят здравословните храни. Но задължително трябва да има място за плодове и зеленчуци, богати на витамини. Те се предлагат според детето - при наличие на по-малко зъбки, плодовете могат да бъдат рендосани или предварително омекнати на пара. През периода 2-3 годинки плодовете и зеленчуците могат да се дават на дребни кубчета. Това спомага за поощряване на детето да се храни само.

Запомнете, че вие решавате какво разнообразие от здравословни храни да предложите на детето, но му дайте избор какво предпочита от тези храни, както и колко количество да изяде. Не насилвайте детето да яде, когато не изпитва глад и му предложете нови храни, богати на витамини. Внимавайте с новите храни и следете заалергични реакции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest