gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»9 симптома на дехидратация, които не са жажда

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

9 симптома на дехидратация, които не са жажда
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

В един перфектен свят, всички бихме си напомняли да пием правилното количество вода всеки ден. Но нека си го кажем: повечето хора не включват пиенето на вода в своите списъци със задачи.

Когато не успеете да приемете достатъчно вода, за да възстановите течностите, загубени чрез уриниране, изпотяване и дори дишане, започвате да изпитвате състояние на дехидратация. И да бъдете дехидратирани не само ви кара да се чувствате жадни - това също може да има голямо влияние върху това как функционира цялото ви тяло.

Колко вода трябва да всеки един ден?

Вероятно сте чували правилото, че трябва да пиете осем чаши вода на ден, но се оказва, че количеството вода, което всеки човек трябва да пие, варира.

Децата и възрастните хора се нуждаят от повече вода, за да останат хидратирани, казва Сет Смит, професор по клинична практика в катедрата по ортопедия и рехабилитация на университета във Флорида. Хората, които приемат определени медикаменти, имат анамнеза за сърдечно-съдови заболявания или наскоро са имали вирусно заболяване също трябва да пият повече течности. Ако живеете на място с горещ, влажен климат или правите интензивни упражнения (и се изпотявате), вие също сте по-податливи на дехидратация.

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

За да се предотврати дехидратацията, загубените течности трябва да бъдат възстановени. Най-добрият начин да направите това е да слушате тялото си и да пиете вода, когато се чувствате жадни. Преди, по време и след всяка физическа активност трябва да пиете вода. В допълнение към получаването на достатъчно вода, поддържането на диета, пълна с хидратиращи храни като плодове и зеленчуци, е друг начин за попълване на загубените течности.

Признаци на дехидратация, за които да внимавате

Когато нямате достатъчно вода в тялото си, ще последва дехидратация. И да, жаждата е основният симптом. Обикновено, когато се появи жажда, човекът е около 2% дехидратиран, казва д-р Смит.

Това означава, че не е нужно да се приближавате до водния фонтан веднага, но скоро трябва да вземете чаша вода. Ако не слушате сигналите на тялото си, бавно ще се обезводните, особено ако се занимавате с физическа активност.

Но жаждата не е единственият симптом на дехидратация, който трябва да познаваме. Внимавайте за тези други признаци:

1. Сухота в устата

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

Сухотата в устата е друг начин, чрез който тялото ви казва, че се нуждае от повече вода. Вашето тяло не може да произведе достатъчно слюнка, ако няма достатъчно течности. Внимавайте и за лошия дъх, който може да бъде причинен от сухота в устата.

2. Тъмна или чаена на цвят урина

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

Колкото повече е телесната Ви вода, толкова по-ясна е урината Ви. Ако е по-тъмен цвят, това означава, че е по-концентрирана и това е знак, че трябва да пиете повече вода.

3. Намаляване на уринирането

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

Водата помага на бъбреците да отстраняват отпадъците от кръвта ви под формата на урина. Ако бъбреците Ви не получават достатъчно вода, която да носи отпадъци от тялото ви, просто няма да уринирате толкова често. Вместо това, ще запазите тези отпадъци в тялото си и ако сте хронично дехидратирани, това може да причини по-сериозни проблеми с течение на времето. Когато урината е прекалено концентрирана, отпадъчните минерали се прилепват заедно, за да се образуват камъни в бъбреците.

Не забравяйте, че не само вашите бъбреци зависят от правилното функциониране на водата, а и всяка основна система в тялото Ви, включително сърцето, мозъка и белите дробове, казва д-р Смит.

4. Суха кожа

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

Кожата е най-големият орган на тялото Ви и точно както всеки друг орган, тя трябва да функционира правилно. Ако забележите, че кожата ви е по-суха от обичайното, може би не само се нуждаете от овлажняващ крем. Това може да е знак, че нямате достатъчно количество телесна вода и трябва да увеличите приема си на течности.

5. Ниско кръвно налягане

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

Повече от половината от кръвта в тялото е плазмата - течната част на кръвта. Плазмата се състои от вода, протеини и сол. Без достатъчно вода в плазмата кръвта Ви ще се концентрира и ще бъде много по-трудно тя да се движи през тялото към органите, които се нуждаят от нея.

6. Мускулни спазми

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

Когато сте дехидратирани, кръвта Ви става по-концентрирана и следователно Вашият кръвен обем (общото количество кръв в тялото ви) спада. Така че, когато не го хидратирате правилно, тялото Ви преминава през мисловен процес: кои части на тялото се нуждаят най-много от кръвта? "Сърцето ще спечели над мускулите", казва д-р Смит, а неадекватното кръвоснабдяване на мускулите причинява тези мускулни крампи.

7. Запек

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

Подобно на бъбречната система, храносмилателната система се нуждае от достатъчно вода, за да работи гладко. Водата позволява на Вашата храна да се движи през червата и също така поддържа Вашите черва здрави и ефективни. Запекът може да е знак, че няма достатъчно течност, която да пренася отпадъци през тялото и извън него.

8. Умора

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

Винаги сте уморени? Всичко от средата на следобедната сънливост до преобладаващата умора може да бъде причинено от дехидратация. Когато нямате достатъчно вода в тялото си, кръвното Ви налягане спада, притокът на кръв към мозъка ви се забавя и сърдечната Ви честота се увеличава - всичко това може да Ви накара да се почувствате отпаднали.

9. Главоболие

9 симптома на дехидратация, които не са жажда

Ако Вашият мозък не получава достатъчно течности, за да функционира правилно, ще последват редица симптоми. Главоболието е най-често срещано, а дехидратацията е често срещана причина за мигрена. Чувството на замаяност и припадъци са едни от най-крайните признаци, при които човек трябва да се хидратира веднага.

Какво да направите при обезводняване?

Лечението за дехидратация - от лека до умерена - зависи от запълването на течностите, които тялото Ви е загубило. При леки симптоми пийте вода и хапнете нещо, съдържащо натрий, което ще помогне на тялото да задържи течностите. Пийте вода на малки глътки, вместо големи, тъй като прекалено много вода може да претовари стомаха Ви.

Ако водата и солените закуски не са достатъчни, за да Ви помогнат да се почувтвате по-добре, или ако изпитвате по-умерени симптоми, трябва да пиете спортна напитка с електролити. Електролитите са минерали в течностите на организма и ако се потите много, може да се наложи да ги допълвате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest