Сортове грозде за вино
Sorte grožđa za vino
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сортове грозде за вино

Сортове грозде за вино

Сортове грозде за вино
Комплект тирбушон Lux-20%
Качество без компромис:
Комплект тирбушон Lux
54.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Във виното е истината - така твърди известна крилата фраза, преписвана на римляните. Това ни навежда на мисълта за древното минало на тази напитка. Всъщност римляните са едни от по-късните почитатели на виното. Ако се върнем още по-назад в дълбините на времето, ще научим за християнската легенда за Ноевия ковчег, който спрял в планината Арарат и първата култура, която засадил Ной, била лозата. Ясно е, че култивирането на лозата е станало в най-дълбока древност, вероятно още с откритието, че зърната на гроздето, оставени на съхранение, бързо започват да ферментират.

В течение на хилядолетия човекът е използвал тази особеност на пресните плодове, за да произвежда напитка, която е ставала все по-популярна. Днес има много на брой винени сортове грозде. От тях се произвеждат вино от двата основни вида - червено и бяло. Ще се спрем накратко на някои от най-известните сортове грозде за червено и бяло вино.

Сортове, от които се произвежда червено вино

Каберне фран

Сортове грозде за вино

Лесно се познава, че произходът му е от Франция. Масиви от Каберне фран се отглеждат в южните части на страната. Комбинира се със сортовете Каберне Совиньон и Мерло, без да е доминиращият сорт.

Каберне Совиньон

Това без съмнение е най-известният сорт грозде за червено вино. Разпространен е навсякъде по света и се чувства много добре в дъбови бъчви. По тази причина вината отлежават дълго в тях. Виното, получено от този сорт, или комбинирано с Мерло и Мавруд, има хармонично развити ароматни и вкусови качества.

Мавруд

Сортове грозде за вино

Това е един от българските сортове грозде за червено вино. Отличителна черта му е, че е със силна захарност, но не е издръжлив на студа. Гроздето е от късно зреещите. Масивите са основно в югозападната част на страната ни, но Мавруд се отглежда и на други места. Полученото от Мавруда вино е силно алкохолно, с плътен вкус и добре балансирано. Те са с наситен рубинен цвят и отлежават в дъбови бъчви.

Мерло

Това е световният лидер на червените гроздови сортове. Вината от Мерло не отлежават. Пият се като младо вино заради мекотата им. Потенциалът им за стареене обаче е голям, има вина, които отлежават дълги години и са много известни сред любителите.

Пино ноар

Сортове грозде за вино

Това е сортът червено грозде, от което са получени вината от областта Бургундия. Пино ноар са много известни и скъпи, тъй като са с много високо качество.

Памид

От този сорт се прави вино, което да се пие веднага. Нарича се трапезно вино и е с лек и свеж вкус, а на цвят е светло червено и розово. Памидът спада към така наречените тънки вина.

Сортове грозде, от които се прави бяло вино

Мускат

Сортове грозде за вино

Виното, което се получава от сорта Мускат има отличаващ се характерен вкус и аромат. Те не спадат към балансираните вина, а по-скоро към свежите.

Ризлинг

Произходът на този сорт е от Германия. Вината от Ризлинг са високозахарни, с добре постигнат киселинен баланс и имат потенциала да отлежават.

Шардоне

Сортове грозде за вино

Това е най-известният сорт бяло грозде. Може би е най-известното сред любителите на виното. Това е един от най-старите сортове в области като Бургундия, Шампан, Шабли и други, които са известни винарски центрове. Масиви от Шардоне се отглеждат по цял свят.

Мискет

Мискетът е наш, роден сорт, който се получава след като смесват сортовете Димят и Ризлинг. Центърът, където се произвеждат тези бели вина, е районът на Карлово.

Мавруд

Сортове грозде за вино

Това е наш сорт, който никога не е губил престиж. Вината, произведени от него, са харесвани и обичани като символ на българското винарство. Сортът е национална гордост. Основните масиви са в Тракийската низина, но се садят и нови по Черноморието и югозападна България. Труден за отглеждане сорт, но подходящ за вина за стареене.

Силата на бялото вино е в свежестта и вкуса на прясното грозде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest