gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си изпечем вкусни зеленчуци

Как да си изпечем вкусни зеленчуци

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Зеленчуци на скара
Органайзер за хладилник - 4.85л-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
5.00 лв.
Виж ››

Зеленчуците трябва да се подготвят добре преди да се пекат – да се изчистят старателно и да се нарежат в подходящия размер. Ето и някои съвети при печенето на зеленчуци:

Един добре балансиран хранителен режим трябва да съдържа адекватни количества зеленчуци и плодове, както и други храни. Зеленчуците и плодовете не само че съдържат крайно необходими хранителни вещества, но имат и антиоксиданти, които играят роля при защитата на организма от някои заболявания.

Ако възнамерявате да отслабнете, включете много зеленчуци и плодове в хранителния си режим, тъй като те съдържат малко калории и мазнини. В допълнение, зеленчуците са богат източник на фибри, които помагат за поддържане на храносмилателната система здрава и регулират движението на червата.

Методи за готвене зеленчуци

Съществуват много методи за готвене на зеленчуци. Те могат да бъдат сварени във вода (включително и с други съставки за вкус), изпържени или печени. При предишните методи на готвене, разтворимите витамини в зеленчуците се губеха – например при варенето.

Варенето на зеленчуци освен това е бавен процес и отнема време. Когато пържим зеленчуците пък, увеличаваме приема на калории. Най-добрият начин да се запазят хранителните вещества в зеленчуците е да се изпекат както трябва.

Съвети за печене на зеленчуци на скара

Печенето на скара на зеленчуци е лесен и бърз начин за готвене. При печенето има вероятност зеленчуците да се сготвят неравномерно или да изгорят, както и да паднат от скарата. Всички тези проблеми могат да се избегнат ако следвате полезните съвети, които са описани тук.

Печени Зеленчуци

Първо, изберете подходящите зеленчуци за печене на скара. Можете да изберете видове, които съдържат по-малко вода, например гъби, царевица на кочан, картофи, моркови, тиквички, лук, аспержи. Измийте и почистете зеленчуците добре и да ги оставете за около 10-15 минути да изсъхнат (ако е възможно).

Нарежете и подредете зеленчуците по такъв начин, че максимална площ от тях да е върху скарата. Може да нарежете по-големите на две или пък на резени. Това ще помогне за по-бързо и равномерно готвене.

За морковите и други твърди зеленчуци, попарете ги за няколко минути преди да ги печете или пък ги нарежете на тънки резени. За да предотвратите падането на по-малките зеленчуци или резени, можете да ги сложите на метални шишчета.

Включете много видове зеленчуци при едно печене, така че да може да сервирате ястие от смесени зеленчуци. След това подгответе скарата до средно затоплена температура.

С цел да се предотврати прегряване на скарата – можете да проверите достигната температура като задържите ръката си на 7-8 см. над скарата. Ако можете да задържите ръката си в продължение на 4-5 секунди, то скарата е средно затоплена.

Можете също да използвате фолио - да увиете зеленчуците и да ги сложите на скарата. Или пък да използвате мазнина или марината, за да избегнете залепването на зеленчуците на скарата. Може да ги намажете леко със зехтин (или олио по ваш избор) или марината и да ги поставите върху скарата.

Първо сложете зеленчуците, които отнемат повече време да станат готови – като картофи и моркови. Щом поставите зеленчуците на скарата, обръщайте ги от време на време (или когато е необходимо) и ги намазвайте с мазнина или марината.

Можете да проверите дали зеленчуците са сготвени или не с помощта на вилица или нож. Зеленчуците са готови ако могат да бъдат продупчени лесно. Овкусете по ваш вкус със сол и пипер и ги сервирайте докато са горещи.

Може да сервирате печените зеленчуци като основно ястие или да ги включите като гарнитура или предястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest