Пиле с ориз е традиционна българска манджа, която се приготвя с пилешко месо и сварен ориз. Това е основно ястие, което българите често си приготвяме вкъщи, най-популярният български обяд, а напоследък може да се види и в менюто на много заведения и ресторанти. Но каква е тайната на рецепта за пиле с ориз?
Ето вкусните тайни на пилето с ориз!
Повечко мазнина
За да стане вкусно и хубаво, то трябва да сложите повече мазнина, категорични са добрите кулинари. Най-добре е да сложите масло особено ако имате домашно масло. Но и с друг вид мазнина като олио или зехтин също ще стане. И пилето, и оризът "поемат" доста мазнина, така че слагайте смело и не щадете мазнината.
Сурови продукти
Друга изпитана тайна за вкусно пиле с ориз е да сложите необходимите продукти за приготвянето му сурови. Какво означава това? Просто не сварявайте предварително пилето или пък ориза. Според много рецепти пилешкото месо е добре да се превари във вода преди консумация. Но така ще изхвърлите всичките му сокове. Същото се отнася и с ориза. Ако го сварите предварително, има опасност да го преварите, след като го сложите във фурната да се пече.
Измийте добре ориза
За да не стане лепкав и скашкан оризът ви, то преди да започнете да приготвяте тази рецепта, а и по принцип, е хубаво добре да го измиете. По този начин няма да стане лигав и глетав, но трябва много хубаво да се измие - не в паничка или купа, а в гевгир под течаща вода и по-продължително време.
Запържете ориза
За да стане вкусно пиле с ориз, е добре да запържите предварително ориза. Може да го направите заедно с лука и другите зеленчуци, които може да добавите - като целина, морков. По този начин оризът ще ви стане прозрачен и много вкусен.
Използвайте качествено пилешко месо
За пиле с ориз може да вземете или бутчета, или бяло месо. Но при всички случаи - заложете на висококачествено пилешко месо. Не използвайте евтино такова. Най-добре, ако имате домашно пиле. Тогава пилето с ориз ще стане много вкусно и здравословно.
Коментари