Последиците от нездравословното хранене

Затлъстяване

Начинът на хранене е не само важен, но и определящ за здравето. Максимата, че ние сме това, което ядем, е напълно вярна. Това разбиране не е ново откритие, още в древен Китай са слагали знак за равенство между храната и лекарствата и са твърдели, че лекарят трябва да назначава лекарства само когато храната не дава очакваните резултати.

Щом ястията, които утоляват глада, имат потенциала да лекуват, то е вярно и обратното - те имат и силата да разболяват. Затова храната и здравето са взаимно свързани и едното предопределя другото.

Здравословно хранене и лечебно хранене и тяхната роля за общото здравословно състояние на организма

Здравословното хранене представлява способността да се спазва хранителен режим, основан на рационално и балансирано меню, богато на необходимите на организма важни хранителни вещества. Храната трябва да изключва всякакви химични, биологични или други фактори, които могат да доведат до нарушения във функциите на човешките органи и системи.

Нездравословно хранене

Специалното лечебно хранене представлява диета, която се назначава след като заболяването вече е установено. Тя е строго специфична и всички храни, подправки, както и количествата им са в зависимост от същността на заболяването. Общите правила за здравословно хранене често не важат, защото всяко заболяване има свои особености и менюто се подчинява на изискванията, които се налагат от тях. Правилно подбраната диета и нейното спазване помага да се тушира тежестта на заболяването, намалява риска от усложнения и кризи и спомага за по-бързото излекуване.

Нездравословното хранене и последиците за тялото

Нездравословната храна е тази, в която липсват важните за организма хранителни вещества, заменени от пристрастяващи продукти с вредно действие. Те предизвикват дисбаланс в организма понякога заради липсата на някои хранителни вещества, друг път заради прекомерен прием на някои от тях. Резултатът е хранителни разстройства, които водят след себе си всевъзможни заболявания.

Когато храната не доставя на тялото необходимите му белтъчини в достатъчно количество, тогава тялото губи от своето тегло, получават се хормонални нарушения, увреждат се органи или цели системи, най-вече храносмилателната. Свръхвисокото ниво на белтъчини пък натоварва отделителната система, води до натрупване на токсини и засилва опасността от ракови заболявания.

Когато храната е лишена от мазнини, това води до недостиг на мастноразтворими витамини и ненаситени мастни киселини. Това е много опасно при малките деца, защото предизвиква отклонения в правилното развитие, причинява забавен растеж, дерматит и други. При прекомерното приемане на мазнини настъпва затлъстяване, развитие на диабет, високо кръвно още в ранна възраст, както и болести на сърцето, онкологични заболявания и други.

Сърдечни проблеми

Ако храненето не осигурява достатъчно въглехидрати, се натрупват токсини в тялото, което уврежда най-напред стомашно-чревния тракт. Прекомерното количество въглехидрати води до затлъстяване, диабет и други болести на обмяната.

Много актуални са дефицитите на различни елементи, които тялото не успява да си набави от храната заради неправилно хранене - недостиг на желязо и анемията, която върви с него. Недостиг на калций, който води до развитие на остеопороза, недостиг на цинк, който създава слаби места в имунитета и много други.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати