Салатата не става чиста с течаща вода

Салатата не става чиста с течаща вода

Зеленчуци
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-25%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
12.00 лв.
Виж ››

Добре е да знаете как да почистите плодовете и зеленчуците преди да ги готвите, за да може да ги превърнете във вкусни и в същото време безопасни ястия.

Зелената салата например не се измива добре просто под течаща вода. Най-добре е да я разделите на отделни листа, които да потопите в дълбок съд с вода (за предпочитане с малко сода или оцет в нея).

Босилек

След като изчакате около две-три минути, извадете ги един по един и ги измийте под струя течаща вода. На дъното на съда ще откриете цяла шепа земя, а във водата ще плуват насекоми и малки червейчета.

Репичките трябва да бъдат първо лишени от коренчетата и от листата си, а след това да бъдат добре измити под течаща вода, като енергично ги търкате с четка или ръка. Така се отстраняват парчетата почва, полепнали по тях.

Спанак, коприва, а също така и лапад, трябва да бъдат отделени от коренчетата и да бъдат разпределени на отделни листа. Те се измиват по същия начин, като листата на зелената салата.

Маруля

Когато чистите коприва, по-добре е да си сложите ръкавици от плат, ако не искате да се сдобиете с характерния обрив. Пресният лук и чесън първо се чистят от увехналите листа и корените, а след това се измиват добре.

Чесънът на глави се разпределя на скилидки. Те се изчистват от люспите, жълтите петна се изстъргват и скилидките се измиват с вода.

Не пренебрегвайте чесъна само заради миризмата му, тъй като е много полезен. Сдъвчете две зърна кафе и устата ви няма да ухае на него.

За да изчистите лука на глави, използвайте някои хитринки. Оставете главите за няколко минути във фризер, ако не искате да ви текат сълзи. Друг вариант е след всяко срязване с ножа да го изплаквате с ледена вода.

почистване на зеленчуци

Когато чистите патладжани, първо отстранете стъблото и долната му твърда част. След това добре измийте зеленчука и след като го нарежете на парчета с желана дебелина, го посолете. След един час изцедете от сока, който съдържа вредното вещество соланин.

Когато използвате стерилизирани плодове и зеленчуци в буркани, не забравяйте да измиете бурканите, тъй като обикновено повърхността им е силно замърсена.

Когато готвите стерилизиран грах, домати, гъби и други, не изхвърляйте сока. Той съдържа ценни вещества и може да бъде използван за приготвяне на супи, ястия и сосове.

Замразените зеленчуци не се размразяват, а се хвърлят във вряща вода или в горещото ястие. Замразените плодове се размразяват внимателно, за да не изтече целият им сок.

Рейтинг

5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Радев
Радев
14.07.2013 12:32
На никого няма да навреди да излапа червейче или да схруска леко пръст:) Не видях в статията нищо по-различно от това, което всеки нормален човек прави като си мие и почиства зеленчуците за салата!
0
0