Сиренето Асиаго - история, производство и поднасяне

Сирене Асиаго

Сиренето е една от най-старите храни, произвеждани от човека. Хилядолетия ни делят от времето, когато хората са се научили да преработват млякото и да правят от него друг продукт. Навсякъде хората произвеждат сирене по различни технологии и с различен вкус.

Най-известни днес са френските и италианските сирена. Италианците разполагат с невероятно разнообразие от сирена и е трудно да се каже кое от тях е най-предпочитано. Престижът на Италия като производител на известни сирена се представя достойно от сиренето Асиаго.

Произход на сиренето Асиаго. Видове сирене Асиаго

Началото на това сирене е поставено на платото Asiago от италиански овчари, които най-напред го произвеждали от овче мляко. По-късно започва да се прави от краве мляко. Прави се в италианските провинции Виченца, Тренто, Падуа и Тревизо.

Асиаго

Това сирене може да се предлага с различна плътност, в зависимост от това на каква степен на стареене е. Тези, които обичат меките и гладки сирена, ще имат възможност да се насладят на вкусовите качества на Asiago Pressato, а тези, които предпочитат твърдата и по-ронлива текстура, ще ги намерят под името Asiago d’allevo. Може да се добави в салати, сосове, паста, сандвичи.

Отделните видове Асиаго са четири:

Asiago pressato - това сирене е от най-новите видове, произвежда се в долината на реката, която минава до Тревизо. Бледо жълто е на цвят, еластично и нежно като плътност и сладко на вкус. Узрява след 20 -30 дни. Поднася се с плодово вино, най-много си подхожда с него;

Asiago mеzzano - този вид сирене отлежава дълго. Зреенето е бавно, продължава 3 месеца. Продължителният процес дава на суровината зърнеста структура на дупки;

Видове сирене Асиаго

Asiago vecchio - продължителността на зреенето му е една година. Цветът му е на мед, а ароматът - на цветя и билки. Това е много добро трапезно сирене. Може да се добави и към готвени ястия;

Asiago stravecchio - продължителността на зреенето му е 2 години. Това е най-редкият вид на това сирене. То има цвят и вкус на карамел и дава ново вкусово усещане.

По-младите сортове са подходящи за поднасяне с аперитива, а тези, които зреят по-дълго, е добре да се консумират с чаша червено вино след вечеря. По-узрелите сортове успешно могат да заместят сиренето пармезан в пасти и сандвичи.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати