gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какви са ползите от куркумата?

Какви са ползите от куркумата?

Съществуват много ползи от консумацията на куркума
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Куркумата е растение, което има дълга история на лекарствено приложение, датиращо отпреди почти 4000 години. В Югоизточна Азия куркумата се използва не само като основна подправка, но и като компонент в религиозните церемонии.

Красивият яркожълт корен на куркума заслужено се нарича златната подправка и индийския шафран. Предлага се в естествено състояние на целия корен от куркума или в прахообразна, пресована форма или като хранителна добавка.

Куркумата има лечебни свойства. Куркумата съдържа повече от 100 изумителни химични съединения, които допринасят за способността ѝ да лекува респираторни заболявания и всякакви други заболявания.

Тези химически съединения правят куркумата уникална. Коренът от куркума притежава натурални масла, аминокиселини, витамини, минерали, мастни киселини и фитохимикали, които съчетават лечебни свойства на куркумата за почти всяка област на тялото.

Фитохимикалите са естествени растителни съединения, които стимулират здравословното функциониране на клетките, тъканите, органите и системите.

Тези съединения включват антиоксиданти, противовъзпалителни средства, аналгетици.

Мощните феноли, съдържащи се в корена на куркумата, помагат за борба с микробите, бактериите и вирусите, но също така подобряват храносмилането, поддържат висок имунитет, очистват кръвта, регулират кръвната захар.

Използването на куркумата намалява риска от рак, повишава имунитета, подобрява хормоналния баланс и храносмилането, улеснява загубата на мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Михаил Терзиев
куркумата е една от любимите ми подправки. използвам я дори и при приготвянето на яйца по панагюрски
1
0