gotvach.bg»Статии»Любопитно»Лауринова киселина - ползи и приложение

Лауринова киселина - ползи и приложение

ТеодораТеодора
Новак
1114
кококосовите продукти са богат източник на лауринова киселина
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Лауриновата киселина, позната още като додеканова киселина, е вид наситена мастна киселина. Среща се предимно в кокосовото масло, маслото от палмови ядки и млякото. Най-голямо съдържание на лауринова киселина всъщност има в човешката кърма, но кравето и козето мляко също съдържат значително количество.

Лауриновата киселина има антибактериални, противогъбични и антипаразитни свойства. Използва се срещу всякакви инфекции в организма, гъбички, вируси и бактерии, както и за по-бързото зарастване на рани.

Лауриновата киселина има също и антивирусни свойства. Тя облекчава симптомите на хора, които страдат от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ) или синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Доказано е, че забавя прогресирането на вируса.

Отразява се добре и на репродуктивната система. Смята се, че лекува хламидия, което е едно от най-честите болести, предавани по полов път.

Лауриновата киселина е част от много лекарства, които помагат при сърдечни проблеми, при борба с диабета, лошия холестерол, бронхита, хипертонията и дори рак.

Лауриновата киселина действа върху раковите клетки, разтваряйки ги. Така предизвиква оксидативен стрес и намалява нивата на глутатиона, който е нужен на заразените клетки. По този начин се стига до предпазване от свободни радикали и успешно лечение на болестта. Особено ползотворно е действието на лауриновата киселина при борбата с рака на дебелото черво.

кокосово олио с лауринова киселина

Лауринова киселина се използва широко и в козметиката. Поради естествения й произход тя се абсорбира от кожата, без да оставя мазни следи. Помага при борба с акне и други кожни проблеми. Има овлажняващ, подмладяващ, затягащ ефект, помага за забавянето на процеса на стареене на кожата. Прави кожата гладка и кадифена.

Лауриновата киселина намира приложение и в готвенето. За тази цел се използва предимно кокосовото масло, което съдържа 50% лауринова киселина.

Кокосовото масло може да се ползва за пържене и печене, и е особено подходящо за готвене при по-висока температура.

Можете да се добави в смутита и различни сосове за салати.

При приготвянето на домашна майонеза може да замените слънчогледовото олио с кокосово масло – вкусът ще ви изненада много приятно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати