Полезни свойства на чая от риган

Чай от риган

Риганът има лют и леко горчив вкус. Това прави самия чай изключително ароматен. Обикновено повечето хора пият чай от риган най-вече заради полезните му свойства, а не толкова заради вкуса му.

Какво представлява чаят от риган?

Чаят от риган се приготвя със сухи или свежи листа на растението риган. Риганът се използва предимно като подправка в готвенето, а етеричното масло от риган е важна част от традиционната медицина. Това растение се отглежда главно в Средиземноморския район в продължение на хиляди години.

Поради наличието на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения в листата на му той има впечатляващи ползи за здравето, които само една чаша от този чай може да ви осигури.

Можете да се възползвате от лечебните му свойства чрез пиене, вдишване и дори локално чрез прилагане на чая директно върху кожата.

Чаят от риган се използва за успокояване на различни здравословни проблеми, включително:

Възпалено гърло

възпалено гърло;

кашлица;

гадене;

проблеми с храносмилането;

синдром на раздразнените черва.

Прочетете тази статия докрай и се запознайте с най-забележителни ползи за здравето от ригана.

Антиоксидантни ефекти на ригана

Чай от риган

Необходимо е да се извършат повече изследвания, за да се разбере напълно въздействието на чая от риган върху човешкото здраве. Въпреки това според много проучвания риганът може да блокира вредното въздействие на свободните радикали в тялото, които причиняват оксидативен стрес.

Оксидативният стрес може да доведе до увреждане на клетките и повишаване на риска от някои заболявания. Антиоксидантният ефект на ригана може да намали натрупването на тези свободни радикали и да подобри цялостното здраве.

Противовъзпалителни ефекти на ригана

Флавоноидите и фенолните съединения в ригана могат да намалят възпалението в организма. Честото консумиране може да помогне при някои възпалителни състояния като мускулна или ставна болка, кожно дразнене или суха кашлица.

Антибактериални и антивирусни ефекти на ригана

Маслата в ригана също могат да блокират растежа на организми, включително някои видове вредни бактерии и вируси. Това означава, че чаят от риган може да играе важна роля при лечението или предотвратяването на някои видове инфекции.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати