Внимание! Горещите напитки крият сериозен риск за здравето

Горещите напитки крият сериозен риск за здравето

Няма нищо по-хубаво от чаша парещ чай или горещо какао в студен зимен ден. Любителите на кафето също бързат да започнат деня с чаша горещо и разнасящо аромат кафе. Едва ли в такъв момент някой си задава въпрос дали любимата напитка, която ни сгрява отвътре и ни връща тонуса, е напълно безвредна. Истината е доста изненадваща и неприятна.

Горещите напитки са вредни за здравето. И това не е само предположение, а факт, доказан след научни изследвания.

Вредите от горещите напитки за здравето

Горещата чаша сутрешно кафе или чай вреди на целия процес на храносмилане, а също и на зъбите. Парещата течност уврежда зъбния емайл и той се напуква. Здравата структура на зъбите се нарушава и те стават податливи на кариес. Вредно влияние търпят и венците. Горещите напитки ги разраняват и разхлабват и с течение на времето се появяват сериозни проблеми като пародонтоза и възпаления, както и често кървене на венците.

Горещи напитки

Паренето в устната кухина при поемане на гореща течност предизвиква желание за бързото освобождаване от нея и тя се преглъща веднага. Бързото поглъщане на горещата напитка се приема стресово от гърлото и хранопровода. Те дразнят лигавицата на гърлото и са особено опасни за хранопровода. Според изследванията на ирански учени горещите течности са причина за рак на хранопровода, който се е оказал смъртоносен за голям брой хора.

Същото важи и за стомаха. Дразненето му от паренето на погълнатата напитка може да има разрушително въздействие, резултатът на което са язва или рак на стомаха.

Нездравословно е и комбинирането на студена храна и гореща напитка или обратно. Тогава стресът за храносмилателния тракт е двоен и последиците за здравето са сериозни.

Как да се приемат напитките, които се ползват за сгряване или лекуване през зимата?

Внимание! Горещите напитки крият сериозен риск за здравето

Отказването от любимото кафе или какао е ненужно. Трябва само да се изчака напитката да се охлади малко. Чаша димящ чай или кафе и напълно приемливо за тялото и ще донесе необходимото облекчение при болно гърло или удоволствие от консумиране на любима напитка. Това важи и когато се комбинират напитки и храна. Достатъчно е да са леко охладени или оставени на стайна температура преди консумиране, за да бъдат приети добре от храносмилателната ни система.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати