Карамфилово масло - ползи и приложения
Ulje karanfilića - koristi i primena
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Карамфилово масло - ползи и приложения

Карамфилово масло - ползи и приложения

Карамфилово масло

Историята разказва, че китайците са използвали карамфила повече от 2000 години за аромат и като подправка.

Карамфилите били донесени от Индонезия в Китай още през 200 г. пр. Хр. Тогава хората държали карамфил в устата си, за да подобрят дъха си преди среща с императора. Предполага се, че древните перси използвали карамфиловото масло като любовен еликсир.

Аюрведичните лечители също използвали маслото за лечение на храносмилателни проблеми, треска и респираторни проблеми. То е било е едно от основните етерични масла, които предпазвали хората от бубонна чума в Европа.

Днес карамфиловото масло продължава да се използва в много продукти за здравни, селскостопански и козметични цели.

Готови ли сте да научите за всички удивителни ползи и приложения на карамфиловото масло? А те са:

Ползи от карамфила

Прави кожата здрава

Карамфилово масло е естествено средство за премахване на акне. Сипете в купа 3 капки от маслото, добавете 2 супени лъжици мед и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Нанесете на лицето и след това изплакнете с вода.

Облекчава зъбобола

Карамфилово масло - ползи и приложения

Една от най-добре познатите ползи от карамфилово масло е да се използва за лечение на зъбобол. В днешно време карамфилът е широко възприет като надеждно средство за облекчаване на болката и дискомфорта, свързани с различни дентални нарушения.

Подобрява храносмилането

Карамфиловото масло се използва и за лечение на често срещани оплаквания, свързани с храносмилателната система, включително лошо храносмилане, морска болест, подуване на корема и газове.

Подсилва имунната система

Благодарение на своите мощни антибактериални и антивирусни способности, карамфиловото маслото помага за подсилване на имунната система. То може да се пребори или дори да предотврати простудата и грипа, най-вече през зимните месеци.

Помага за понижаване на кръвното налягане и повишава здравето на сърцето

Евгенолът, съдържащ се в карамфилово масло може да разшири основните артерии в тялото, като същевременно понижи кръвното налягане.

Карамфиловото масло е известен като естествен разредител на кръвта до такава степен, че дори не се препоръчва комбинирането му с други стандартни разредители за кръв.

Приложения на карамфила

Карамфил

Съществуват многобройни приложения на карамфиловото масло. Добавянето му към вашето ежедневие е чудесен начин по естествен път да повишите нивото на антиоксидантите в тялото.

Помислете за варианти да ароматизирате въздуха в дома си с карамфилово масло. Този метод е много полезен и се използва за подобряване на имунното здраве и понижаване на кръвното налягане.

Карамфиловото масло е чудесно допълнение към домашно приготвени продукти за лична хигиена като дезодоранти и паста за зъби. Също така е и мощна антибактериална съставка, която да добавите към домашно приготвени почистващи препарати.

Ако имате контакт с хора с настинка или грип, можете да смесите карамфиловото масло с кокосово масло и да го нанесете по врата и гърдите си за естествена антиоксидантна защита. При високо кръвно налягане го разредете с кокосово масло и го нанесете директно върху китките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати