gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Продуктите, богати на най-много витамини

Продуктите, богати на най-много витамини

храни с много витамини
Снимка: 1

Тялото ни се нуждае от широк спектър вещества, за да бъде в добра форма. Витамините, минералите и антиоксидантите, които се грижат за здравето и нормалната работа на организма, можем да си набавим и по изкуствен път, с хранителни добавки.

Но далеч по-здравословно и полезно е да заложим на балансираното и разнообразно хранене. По естествен път можем да си набавим необходимите ни хранителни вещества. Жизненоважните витамини и минерали се съдържат в продуктите, които са в изобилие на пазара. В следващите редове вижте кои са най-богатите на витамини храни.

Витамин А

Витамините от група А, които имат основна роля в изграждането на стабилна имунна система, за добри репородуктивни способности и за остротата на зрението можем да си набавим от сладките картофи. Един от тях надвишава многократно със съдържанието си необходимата доза от витамина за деня. Има го и в телешкия дроб, спанака, рибата, млякото и морковите.

Витамин В6

храни с витамин В6
Снимка: 1

В него са събрани шест съставки, които участват в процесите на усвояването на хранителните вещества и образуването на хемоглобина, както и в стабилизирането на захарта в кръвта. На него се дължи образуването на антитела, които се появяват при възникване на някое заболяване. Организмът ни ги произвежда, за да се борят с него.

Витамин В6 има в рибата, пилешкото месо, телешкия дроб, а от растителните храни го откриваме в по-големи количества в нахута.

Витамин В12

Витамин В 12 е необходим за доброто здраве на нервната система, както и за нашата ДНК. Той защитава тялото от анемия и оттам премахва чувството на изтощение и умора.

Продуктите от животински произход са отличен източник на този витамин. Тези, които обичат морски дарове, особено миди, няма да страдат от липсата му.

Витамин С

Витамин С притежава силни антиоксидантни свойства. Той засилва имунитета и прочиства организма от токсините, а освен това участва в усвояване на протеина.

Всеки ще каже веднага, че витамин С се съдържа в цитрусовите плодове. Това е вярно, но най-големите количества от него всъщност са в червената чушка, два пъти повече от препоръчителната доза за деня.

Витамин D

богати на витамин D храни
Снимка: 1

Витамин D получаваме най-вече през лятото, от слънцето и чрез кожата. Той е необходим за доброто усвояване на калция и растежа на костите. Помага за намаляване на възпаленията, за растежа на клетките и работата на имунната система.

Съдържа се в мазните риби като сьомга и скумрия. Може да се набави успешно и по изкуствен път.

Витамин Е

Той е от мощните антиоксиданти, които ни пазят от свободните радикали. Имунната система, кръвоносните съдове и кръвосъсирването се влияят от него.

Слънчогледовите семки и бадемите ще ни дадат нужните количества от него, както и маслото от пшенични зародиши.

Витамин К

Ролята му в кръвосъсирването е от особена важност. Без него тялото няма да успее да спре кървенето.

В зеленолистните зеленчуци ще открием най-добрият източник на витамин К -кейлът, спанакът или червеното цвекло ще дадат необходимите количества на тялото.

Фолиева киселина

богати на фолиева киселина храни

Фолиевата киселина е част от групата на витамините В и е важна за растежа на клетките. Бременните жени я взимат като добавка, която се ползва за превенция срещу увреждания на плода.

Можем да си я набавим от ядките, млечните продукти и зеленчуците. Има я и в телешкия дроб в добри количества.

Желязо

Желязото служи за пренос на кислорода в тялото и подпомага растежа на клетките. Желязото е в хемоглобина и затова ниските му стойности дават индикации за анемия.

Можем да си го осигурим от животинските продукти -червените меса, рибата и пилешкото. Пилешките дробчета са особено добър източник на желязо и разбира се, спанакът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати