Маслото в десерта - уникално усещане за сладост

масло

Маслото и неговият несравним вкус на мляко и сметана е особено ценен помощник както на закуска, така и в различни сосове и специалитети. Но не по-малък е неговият принос в най-вкусния от вкусните светове на храната, този на десертите.

Няма да го сбъркате. Неговата мека и топяща се структура непременно ще създаде уникално усещане със стотици и стотици сладки изкушения. Баклава, палачинки, бисквити, много и различни кремове, торти… Как да се спре човек? !

Ето някои от най-популярните десерти с масло, които всеки може да приготви и сам, за да си достави това голямо удоволствие.

Шоколадов мус

шоколадов мус с масло

Той е мек, кремообразен и толкова сладък, че само с вкуса си може да изстреля човек във висините на доброто настроение. И разбира се, не малка роля в това има маслото. Рецептите за шоколадовия мус са много, според предпочитанията на сладкаря и на феновете му. Някои са по-малко сладки, други по-малко маслени. Но ето една класическа рецепта, която със сигурност ще ви накара да си оближете пръстите.

За нея ще са ви нужни само пет продукта и около 30 минути за приготвяне. Достатъчно е да имате шоколад, масло, захар, сметана и яйца. За 4 порции шоколадът, черен или млечен, трябва да е около 300 грама, маслото - около 50 грама, 120 грама захар и 4 яйца. Шоколадовият мус се прави след като шоколадът се разтопи на водна баня заедно с маслото. Белтъците и жълтъците на яйцата се разделят. В изстиналия разтопен шоколад се добавят жълтъците и се разбива с миксер. Белтъците също се разбиват на сняг и внимателно се добавят към останалата смес.

Вкусният мус се поставя в подходящи чаши и се оставя да се втвърди в хладилника.

Торта с маслен крем

орехов кекс с маслен крем

В света на сладкарството масленият крем е истинска класика. Направен от яйца, захар и масло, той е богат на вкус и масленост и има много фенове сред любителите на сладкото. Масленият крем е идеален за гарниране на торти, тарталети и различни видове сладки. Той може да бъде овкусяван с различни аромати и оцветяван в различни багри. Една от класиките в сладкарството обаче си остава тортата с маслен крем.

Може да направите орехова торта с маслен крем. За крема ще са ви нужни 250 грама масло, 2 чаши захар и 2 жълтъка. А за тортата 6 яйца, още 6 супени лъжици захар, 12 супени лъжици смлени орехи, 4 супени лъжици брашно и един бакпулвер. С орехите, яйцата, брашното и бакпулвера се прави блат, който се изпича и се оставя да изстине. След това трябва да се направи масленият крем.

В една купа разбийте маслото, захарта и жълтъците, може да добавите и малко готварска сметана. Разбърквайте, докато се получи гладка смес и намажете блатовете с нея.

Толумбички

толумбички с много масло

Преливащи от сладост, от която изтръпва небцето, толумбичките са едни от най-любимите десерти по целия свят. Една от основните съставки и при тях е маслото. Освен поне 8 супени лъжици от него, за приготвянето на 6 порции ще са нужни 300 г брашно, 8 супени лъжици захар, 300 мл вода, 4 яйца и олио. Отделно за сиропа ще ви трябват още 200 захар и 300 мл вода и 1 ванилия.

Приготвянето започва с кипването на вода в голям съд, към който се добавят захарта, маслото и солта. После постепенно се поставя брашното и се бърка бавно, докато стане смес и започне да се отделя от дъното. След като тя поизстине, се добавят едно по едно яйцата. Бъркането продължава, докато се получи хомогенна смес.

Тя се слага в шприц и после се пържи в горещото олио. След това се заливат със соса.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати