gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Съвети за по-здравословно хранене

Съвети за по-здравословно хранене

здравословно хранене

Целта на всеки един от нас е да се храни здравословно, за да може не само изглежда, но и да се чувства добре. Това обаче не е никак лесна задача, особено когато кухнята ни е препълнена с вредна храна.

„Мисля, че едно от най-хубавите неща, които семействата могат да направят, е изобщо да нямат вредна храна в кухнята си. Ако не купуваш чипс, нямаш чипс“, казва Мери Стори, професор по епидемиология и обществено здраве към Университета Минесота.

Ако ти си от тези хора, които държат вредна храна в кухните си, но в духа на предстоящия сезон на банските, са решили, че е дошло време да се отърват от нея, то ти предлагаме да прочетеш нашите съвети за това, как да пренаредиш кухнята си. Те ще ти помогнат не само да свалиш излишните килограми, но и ще те избавят от лошите хранителни навици.

Махнете вредната храна от кухненския плот

На колкото по-видно място е поставена дадена храна, толкова повече я забелязваме и се изкушаваме. Затова вероятността да изядем първо храната, поставена върху кухненския плот, е най-голяма.

Затова ви съветваме да премахнете всякакви шоколади, бисквити, чипсове и тем подобни вредни храни от плота си и да ги замените с плодове. Но сложете такива плодове, които могат лесно да бъдат консумирани т.е. отнемат много време за рязане, белене и т.н. – като банани, ябълки, ягоди, за да сте сигурни, че няма да предпочетете да изядете един шоколад просто защото е по-лесно.

Използвайте кутии за съхранение на храна

В тези кутии можете да приберете не само останалата храна от вечеря, но и предварително нарязаните плодове, които след това ще бъдат готови за консумиране. По този начин винаги ще имате нещо вкусно и полезно под ръка и то без да трябва да го приготвяте.

здравословна салата

Използвайте кутии с по-малки размери

Не е желателно да прибирате цялата останала храна в една голяма кутия, тъй като има много голям шанс да се опитате да изядете цялото количество, когато я извадите от хладилника. Затова ви съветваме да прибирате храната си в по-малки кутии, достатъчни за една порция, за да се предпазите от преяждане.

Използвайте фризера

Винаги можете да приберете остатъците от храната си в кутии и да ги замразите във фризера. Но не забравяйте, че и тук е желателно да използвате по-малки кутии, за да не след това. Съобразете големината на кутията с нуждите си.

Пренаредете хладилника си

Сложете по-здравословните храни най-отпред, тъй като мозъкът е програмиран така, че да иска да изяде това, което види първо.

Дръжте кухнята си чиста и подредена

Премахнете от нея всички неща, които не бива да има в кухнята. Освен това се старайте да я почиствате след всяко едно готвене, за да може да се чувствате приятно в нея.

Слагайте готови порции на масата

избор на здравословна храна

Една от най-големите грешки на всяка домакиня е, че слага тенджерата или тавата на масата, за да може всеки да си сложи колкото поиска. Но така вероятността от преяждане е много по-голяма. Затова трябва предварително да приготвяте порциите и да ги сервирате готови на масата.

Премахнете вредните храни от менюто си

Това е най-ефективният начин да свалите излишните килограми и да се погрижите за здравето си. Просто спрете да купувате и да ядете нездравословни храни.

Не се хранете извън кухнята

Хранене като допълнение към други дейности е много вреден и лош навик, от който трябва да се отървете. Най-ефективният начин да го премахнете е като ядете само в кухнята.

Яжте в малки чинии

Хората сме пригодени така, че да изяждаме цялата си порция, независимо колко е голяма. Затова, за да се предпазите от преяждане, слагайте храната си в по-малки чинии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати